La secretària general del PSOE-A i expresidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha denunciat la «purga, la persecució i les llistes negres» que pretén dur a terme Vox contra els treballadors de les Unitats de Valoració Integral de Violència de Gènere que existeixen a la comunitat.

Durant la seva intervenció en una trobada amb col·lectius de dones, Susana Díaz ha volgut expressar l'«estupor» que li ha causat el fet que Vox hagi presentat al Parlament andalús una sol·licitud d'informació per conèixer els noms i cognoms d'aquests treballadors.

Ha remarcat que mentre el PSOE-A ha decidit celebrar aquest 22 de febrer reclamant la igualtat i que es posi fi a la bretxa salarial entre homes i dones que hi ha actualment en molts àmbits laborals, l'«extrema dreta» ha decidit demanar per escrit a la Cambra autonòmica el «nom i cognom» dels treballadors i treballadores de les unitats de violència de gènere a Andalusia.

Vox ha emmarcat la petició d'informació en la necessitat de «fiscalitzar i comprovar el destí» de les ajudes concedides per la Junta en els darres anys.

El vicepresident de la Junta i conseller de Turisme, Regeneració, Justícia i Administració Local, Joan Marín, de Ciutadans, ha garantit que «en absolut» perillen les plantilles que formen les esmentrades Unitats de Valoració. Ha insistit que la posició de la formació taronja pel que fa a la violència de gènere és la mateixa de sempre i que el partit de Santiago Abascal «no aconseguirà que Cs es mogui ni un sol mil·límetre de les posicions que ja hem marcat». «La nostra posició és contundent», ha reblat.

Per a Susana Díaz, en canvi, la petició de Vox això li sona a «purga, a persecució i a uns altres temps que vaig pensar que mai no hauria de conèixer», en els quals es feien «llistes negres». Ha afegit que Vox sap perfectament que aquests treballadors i treballadores, gent que està «treballant per protegir la vida» d'altres persones, tenen una llei que els protegeix, la Llei de Protecció de Dades, però el que pretén aquesta formació en realitat és «assenyalar» perquè comencin a «avergonyir-se del que fan» i a «ocultar al que es dediquen».

Per a Susana Díaz, hi ha una «pluja fina, que està calant en la societat», que pretén portar els qui estan al capdavant de la igualtat i protegint la vida de dones i de nens a «ocultar» el que realment fan per dir, quan se'ls pregunti, que es dediquen «als serveis socials».

En la seva opinió, caldria repartir els poemes de Bertolt Brecht per Andalusia i Espanya en uns moments en els quals uns han decidit que som en aquest punt de «triar entre una societat més moderna, inclusiva, igualitària o justa i una societat que torni enrere i que sigui exemple d'involució i de regressió i on els passos que s'han fet siguin revertibles».

Així mateix, Susana Díaz ha criticat que els partits de dreta i l'«extrema dreta» votessin ahir al Parlament andalús en contra d'una iniciativa del PSOE-A en la qual es plantejava «incrementar els recursos» per protegir les dones.

Ha anunciat que el PSOE-A presentarà al Parlament andalús les iniciatives en defensa de l'equiparació salarial entre dones i homes i sobre les condicions laborals, uns debats que, segons ha apuntat, s'han d'afrontar amb «valentia», quan alguns el que pretenen és que les dones tornin a «casa» per dedicar-se a tenir cura dels fills i que es dediquin a «parir» i que no hi hagi avortaments perquè estiguin garantides les pensions.