El president de la Conferència Episcopal alemanya i arquebisbe de Munic i Freising, el cardenal Reinhard Marx, va proposar ahir la publicació dels sumaris judicials dels casos d'abusos per part del clergat per evitar «teories de conspiració» sobre la gestió de l'Església.

Marx es va reunir divendres en privat, en un lloc reservat, a l'hora de l'esmorzar, amb 16 víctimes d'abusos del grup Ending Clerical Abuse (ECA). La trobada amb les víctimes, feta per iniciativa del purpurat, va durar 90 minuts, segons va informar Vatican News. El purpurat va informar posteriorment el Papa sobre els continguts de la trobada.

L'Església catòlica alemanya ha portat a terme un extens estudi sobre els abusos sexuals els resultats del qual va presentar el passat mes de setembre i que conclou que entre el 1946 i el 2014 es van comptabilitzar un total de 3.677 casos d'abusos sexuals a nens i joves per part de 1.670 clergues.

«La desconfiança institucional condueix a teories de conspiració sobre una organització i la creació de mites sobre ella. Es pot evitar si els fets s'exposen de forma transparent», va manifestar el cardenal alemany en el tercer dia de la cimera del Vaticà, que reuneix fins avui 190 jerarques episcopals, superiors religiosos i altres experts per aprofundir en la xacra de la pederàstia.

Al seu judici, els procediments legals correctes serveixen per establir la veritat i constitueixen la base d'un càstig proporcional al delicte. A més, estableixen confiança en l'organització i en el seu lideratge. «La persistència dels dubtes sobre la correcta conducció dels procediments processals no fa una altra cosa més que danyar la reputació i el funcionament d'una institució. Aquest principi també s'aplica a l'Església», va afegir.

Marx va deixar clar que no existeixen alternatives a la traçabilitat i a la transparència, però va matisar que hi ha «objeccions» que cal tenir en compte, sobretot referides a la «violació del secret pontifici», així com a la «ruïna de la reputació» dels sacerdots innocents o del sacerdoci i de l'Església en el seu conjunt a través de «falses acusacions, si es fan públiques».

Sobre el secret pontifici, el purpurat alemany considera que les reserves serien rellevants «només si és possible indicar raons convincents per les quals el secret pontifici hauria d'aplicar-se a l'enjudiciament de delictes relacionats amb l'abús de menors». «Tal com estan les coses, no conec aquestes raons», va matisar.

D'altra banda, va valorar que els principis de presumpció d'innocència i protecció dels drets personals i la necessitat de transparència «no s'exclouen mútuament», sinó tot el contrari. «Un procediment transparent, regulat de manera clara i definida, garanteix que es facin els passos correctes abans que aquells que han de pronunciar la sentència ho facin», va manifestar.

Segons la seva opinió, aquest és el «millor mecanisme de seguretat» contra els prejudicis o judicis falsos sobre la qüestió. De fet, Marx va manifestar que un procediment públic i clarament definit estableix un grau de credibilitat que «permet rehabilitar la reputació» d'una persona acusada falsament, que en cas contrari estaria exposada a «rumors» si les investigacions no fossin adequades, transparents o concloents.