25 de febrer de 2019
25.02.2019
Regió7

Els Estats Units alerten que «prendran mesures» contra els que ajudin Maduro

Josep Borrell assegura que Espanya «condemnarà fermament qualsevol intervenció militar»

24.02.2019 | 23:53
El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va condemnar la violència que va tenir lloc a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia, al mateix temps que va afirmar que els Estats Units «prendran mesures» contra els qui s'oposin a la «restauració de la democràcia» a Veneçuela, encara que no va especificar a quines accions concretes es referia. «Ara és el moment d'actuar en suport de les necessitats del poble veneçolà, que està desesperat», va declarar.

Pompeo va condemnar la violència perpetrada pels que va qualificar de «pinxos de Maduro» i va expressar les seves «simpaties» a les famílies dels morts aquest dissabte en els disturbis dels ponts fronterers. Segons l'ONG Fòrum Penal, almenys quatre persones van perdre la vida. En una sèrie de tuits publicats a través del seu compte oficial, Pompeo també va criticar obertament el president veneçolà, Nicolás Maduro, per no permetre el pas de l'ajuda humanitària concentrada a Colòmbia i destinada a Veneçuela. «Quina classe de tirà malalt atura camions amb menjar perquè no arribin a gent famolenca?», va assenyalar. «Mentre Juan Guaidó lidera els esforços perquè l'ajuda arribi a la gent, Maduro envia bandes armades per atacar civils innocents», va afegir el secretari d'Estat dels EUA.

Per part seva, el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va assegurar que «no totes les posicions estan sobre la taula en aquest cas. Hem advertit clarament que no donaríem suport i condemnaríem fermament qualsevol intervenció militar estrangera, que esperem que no es produeixi».

En aquest sentit, la màxima responsable diplomàtica de la Unió Europea, Federica Mogherini, va demanar al president de Veneçuela que permeti l'entrada d'ajuda humanitària al seu país, menys de 24 hores després que les tropes veneçolanes impedissin el pas a carregaments gestionats per activistes de l'oposició des de Colòmbia i el Brasil.

«La negativa del règim a l'hora d'entendre que existeix una emergència humanitària a Veneçuela està elevant la tensió», va fer saber Mogherini en un comunicat. «Demanem enèrgicament a les forces de seguretat que exhibeixin contenció, evitin fer ús de la força i permetin l'entrada d'ajuda», va afegir.

El Govern de Veneçuela va confirmar un total de 42 ferits com a conseqüència dels disturbis de dissabte a la frontera i va responsabilitzar de la violència l'oposició, que va intentar forçar l'entrada d'ajuda humanitària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades