El Govern català va fer públiques ahir les principals xifres dels futurs Pressupostos de la Generalitat, amb una previsió d'increment de la despesa departamental de 1.665,5 milions d'euros, per pressionar Catalunya En Comú Podem perquè es pronunciï en el ple del Parlament de demà.

Abans d'aquesta compareixença, el Govern, reunit ahir de forma extraordinària per l'agenda d'avui del judici del procés, va decidir fer un pas endavant i, en un format poc habitual, va explicar les xifres dels comptes com un avantprojecte de llei, que és el previ al projecte de llei que sí que es porta al Parlament per a la seva tramitació.

En roda de premsa, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va explicar que el Govern ha treballat aquest esborrany de Pressupostos amb «discreció» durant deu reunions amb els comuns, però aquesta negociació ha arribat «al seu límit» i han decidit revelar a la ciutadania tot el «detall pressupostari». Així, el Govern espera que demà els grups del Parlament siguin «responsables» i donin «llum verda» a aquests números, i, sol si això passa, el Consell Executiu aprovarà «com més aviat millor» el projecte de llei de Pressupostos per a, en aquest cas sí, presentar-lo a la cambra catalana, va explicar Aragonès.

En aquest avantprojecte, la Generalitat incrementa la despesa no financera ni finalista a 1.715 milions d'euros respecte a l'anterior pressupost del 2017, fins a arribar als 26.157 milions. La despesa departamental, en concret, puja el 7,4% i creix en 1.665,5 milions d'euros, i la majoria d'aquest increment va destinat als departaments de Salut, Educació, i Treball, Afers Socials i Famílies.

El vicepresident del Govern va demanar als grups que demà deixin a una banda la «temptació electoralista» i que estiguin a l'«altura» davant uns futurs pressupostos que, segons va dir, se situen a «nivells precrisi». Per seduir els comuns, el vicepresident català va avançar que presentaran al Parlament una «proposta sobre fiscalitat», com demana el grup de l'esquerra alternativa.

En al·lusió a allò que va passar amb els Pressupostos Generals de l'Estat, Aragonès va indicar que «vist el que passa en altres latituds» prefereix mantenir-se en la política de no presentar els comptes mentre no es donin les «condicions parlamentàries per tramitar-los».

Però tampoc va aclarir què requerirà exactament als comuns demà per decidir si farà el pas de presentar el projecte de llei de Pressupostos.

Mentrestant, el Govern han decidit fer públic el conjunt de xifres dels comptes que s'estaven negociant perquè la ciutadania ho pugui «avaluar» i perquè pugui ser objecte de debat dimecres al Parlament.

Respecte a la possibilitat que hi hagi eleccions si no aconsegueixen aprovar els comptes, Aragonès va dir que això és «prerrogativa del president de la Generalitat» però ha indicat que l'avançament electoral no és un escenari que s'estigui considerant.

Si no hi ha comptes, el vicepresident va apuntar que intentaran aprovar per decret les mesures que puguin, tot i que va insistir que seria «trist i un error que algú pel calendari electoral» decidís oposar-se a tramitar els comptes.

Les dades globals d'aquest avantprojecte inclouen una previsió d'ingressos no financers i no finalistes de 25.234 milions d'euros, un increment de 2.546 milions (11,2%) respecte als últims pressupostos del 2017.

Però el dèficit en el 0,1% no permet elevar a la despesa no financera ni finalista a la mateixa proporció, doncs augmenta sol en 1.715 milions d'euros (7%) per situar-se en els 26.157 milions.