International Trial Watch va criticar ahir les preguntes «especialment preocupants» de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez en relació amb el dret a la llibertat de reunió, ja que consideren que «es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives». Consideren que la Fiscalia ha caigut en «imprecisions» i «en preguntes que podrien ser suggestives i/o capcioses». També van denunciar la llarga sessió de dimecres i van advertir que el fet que les parts no coneguin el calendari complet del judici, perquè «pot afectar el dret de defensa».

En un comunicat, International Trial Watch va explicar que la setmana passada va tenir quatre observadors a les sessions del judici. Són John Philpot, que va actuar a la Cort Penal Internacional de l'Haia a Kenya i al Tribunal Penal Internacional per a Ruanda; Paul Newman, orador habitual al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides; Bill Bowring, membre de l'Europea Associtation Lawyers for Democracy & World Human Rights, i Joaquín Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional.

De les preguntes de les acusacions , destaquen que en l'interrogatori a Josep Rull van atribuir «expressions inexistents a un document, reconeixent posteriorment la confusió», o que en el de l'exconsellera Dolors Bassa se li va preguntar «sobre un suposat cor-reu electrònic que no consta a les actuacions». També veuen «preocupant» que «no s'hagi traduït del català el contingut de la causa, fet que ha donat lloc a equívocs». En aquest sentit, van posar com a exemple «un tuit de Bassa mal interpretat pel ministeri fiscal». També qualifiquen «d'especialment preocupants» les preguntes de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez en relació amb el dret a la llibertat de reunió. «Es confon la comunicació de les manifestacions i/o concentracions amb una suposada autorització o permís (que no és constitucional), i es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives», van remarcar.

Torrent diu que no pot declarar

El president del Parlament, Roger Torrent, va informar ahir al Tribunal Suprem que no podrà declarar demà, perquè coincideix amb el ple d'aquesta setmana a la cambra catalana. Segons fonts de la presidència del Parlament, Torrent ha remès aquest escrit al TS explicant els motius pels quals no podrà declarar demà, jornada en la qual arrenca un ple de dos dies.