El Papa es va comprometre a adoptar «totes les mesures possibles» perquè els crims d'abús sexual «no es repeteixin» a l'Església, després de concloure la cimera històrica de quatre dies al Vaticà al costat de jerarques episcopals de tot el món. Entre les directrius per erradicar aquesta xacra hi ha prioritzar les víctimes en tots els sentits i gestionar els casos amb una «serietat impecable», portant els culpables davant la Justícia. Però el papa Francesc no va fer cap referència a les mesures concretes que es prendran contra els abusadors o encobridors. los abusadores o encubridores. I això va ser crititat per les víctimes.

Posteriorment, durant l'àngelus i abocat al balcó del seu estudi privat a la Biblioteca del Palau Apostòlic, el Papa va admetre que el problema dels abusos sexuals a menors per part del clergat ha suscitat «des de fa temps» un gran «escàndol» a l'Església i a l'opinió pública perquè ha causat «dramàtics patiments» a les víctimes, però també per la «injustificable cobertura dels culpables» per part dels responsables eclesiàstics.

«És un problema difós a tots els continents», va lamentar el Papa. Per això, va explicar que ha reunit al Vaticà 190 jerarques de l'Església per debatre de manera «corresponsable i col·legial» sobre com millorar les estructures per protegir els menors. «Hem escoltat la veu de les víctimes, hem pregat i demanat perdó a Déu i a les persones ofeses, hem pres consciència de les nostres responsabilitats i del deure de fer justícia en la veritat, de rebutjar radicalment tota forma d'abús i de poder, de consciència i sexual», va considerar . Per part seva, l'exportaveu del Vaticà i un dels organitzadors de la trobada antipederàstia, el sacerdot Federico Lombardi, va anunciar un nou document del Papa sobre protecció de menors i un «manual d'instruccions» per a bisbes.

Crítica de les víctimes

«El discurs del Papa ha estat una bufetada a totes les víctimes de pederàstia clerical que hem vingut dels cinc continents a Roma i hem protestat aquesta setmana. Ha fet la meitat del seu discurs parlant dels abusos fora de l'Església. M'agradaria dir al Papa que hem rebut abusos dins de l'Església per sacerdots catòlics, bisbes catòlics, religiosos catòlics, mestres catòlics. Per tant, voldríem que ens donés una explicació de què farà dels nostres casos», va criticar Miguel Hurtado, víctima d'abusos a Montserrat.