L'exlíder d'ANC Jordi Sànchez ha dit al fiscal que els danys als cotxes de la Guàrdia Civil no poden ser "excusa per criminalitzar i penalitzar" la mobilització del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia. Ha defensat que va ser una concentració on no es va "apreciar tensió en cap moment" i que hi havia "absoluta normalitat" tant dins de l'edifici -on es feia el registre- i també a fora. Sànchez ha tornat a condemnar els danys als vehicles i ha dit que van ser uns incidents "protagonitzat per uns pocs individus que no s'han identificat". També ha dit que va descobrir que hi havia armes quan li va dir un tinent de la Guàrdia Civil. "Em va generar una tensió com poques vegades abans he viscut en una mobilització", ha reconegut.

Durant l'interrogatori, el fiscal ha preguntat en diverses ocasions sobre els cotxes de la Guàrdia Civil que van patir danys (set segons la fiscalia). Sànchez ha relatat que ja durant el dia van pujar-hi mitjans de comunicació per prendre imatges i que no va ser fins la tarda que va saber, per boca del tinent de la Guàrdia Civil, que hi havia armes llargues.

També va garantit que "cap voluntari de l'ANC va obrir cap porta de cap vehicle" de la Guàrdia Civil ni va "permetre" que algú hi pogués entrar. De fet, ha remarcat que els mateixos voluntaris no sabien que dins dels vehicles hi havia armes.

Comunica però no espera permís per pujar al cotxe

Sànchez també ha explicat en quin context van pujar amb Cuixart a dalt d'un vehicle megàfon en mà. Segons ha dit, passada la mitjanit, i un cop ja havien desconvocat la mobilització, van pujar als cotxes de la Guàrdia Civil per demanar als concentrats davant la porta d'Economia que marxessin. Ha explicat que "algú" els va suggerir que pugessin als cotxes i que ho van fer perquè tothom els sentís bé perquè el permís de manifestació acabava, justament, a mitjanit.

"Era l'única plataforma disponible", ha dit, i ha rectificat respecte al que va declarar davant la jutge Lamela. Ara, davant del tribunal, ha admès que no va demanar permís al tinent de la Guàrdia Civil, sinó que li va "comunicar". La resposta del tinent, segons ha dit, va ser: "Pugi, pugi, que ja no li ve d'aquí al vehicle".