El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Cobyn, va anunciar que la seva formació impulsarà aquesta setmana la celebració d'un segon referèndum sobre el Brexit per evitar en última instància «un Brexit conservador nociu» si el Govern rebutja negociar amb Brussel·les una relació més propera. «Tenim un compromís per plantejar o donar suport a una esmena a favor d'una votació pública per evitar que s'imposi al país un Brexit conservador perjudicial», va afirmar Corbyn durant una reunió amb el grup parlamentari laborista.

El portaveu laborista per al Brexit, Keir Starmer, va especificar a través d'un missatge al seu compte de Twitter que «aquesta setmana el Partit Laborista sotmetrà a votació a la Cambra dels Comuns el seu pla alternatiu». «Si el Parlament rebutja el nostre pla, llavors el Partit Laborista complirà el compromís plantejat al nostre congrés i donarà suport a una votació popular», va explicar.

La nova posició laborista inclou com a prioritària la defensa política de les seves cinc demandes per a un Brexit amb una relació més estreta entre el Regne Unit i la UE que inclou una unió duanera, harmonització amb el Mercat Únic, alineació en matèria de drets i protecció i participació en les agències de la UE relatives a seguretat, medi ambient, educació i regulació industrial.

Així, Corbyn va defensar l'«alternativa laborista» com a «seriosa i creïble» perquè «anteposa l'ocupació i el nivell de vida», «podria tenir el suport de la Cambra dels Comuns i s'uniria a la gent que va votar a favor i en contra del Brexit per negociar amb la UE».

Finalment, si no s'aconsegueix un nou acord més proper a la UE i tampoc la convocatòria d'un nou referèndum, Corbyn va declarar que donaran suport al Parlament a les iniciatives que siguin necessàries per impedir que hi hagi una sortida sense acord.

Per altra banda, els ministres de Theresa May obligaran la primera ministra a ajornar el Brexit si no aconsegueix que el Parlament aprovi l'Acord de Retirada el 12 de març per evitar així la possibilitat d'una sortida caòtica sense un acord, segons va assegurar un ministre en declaracions sota condició d'anonimat a la cadena Sky News. Diumenge, May va anunciar que el Parlament tornarà a votar l'Acord de Retirada el 12 de març, una decisió molt criticada per l'oposició i diputats del Partit Conservador de la primera ministra per considerar que la data és massa propera al 29 de març, quan està prevista la sortida efectiva del Regne Unit de la UE.

Mentrestant, la primera ministra va destacar que el Brexit està «a l'abast de la mà». «Tenim a l'abast de la mà la sortida amb acord el 29 de març i en això és en el que concentraré totes les meves energies», va afirmar. No obstant això, veus polítiques a les illes i al continent europeu han defensat ajornar la sortida per continuar les negociacions. De moment, la delegació negociadora britànica visitarà de nou Brussel·les avui per «treballar en les garanties vinculants que necessita el Parlament britànic» sobre el backstop dissenyat per garantir una frontera oberta entre el Regne Unit i la UE a Irlanda del Nord.