El president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat des de Madrid, el dia que declararà la seva antecessora, Carme Forcadell, que el judici per l'1-O és un judici a la democràcia en què s'acusa el parlamentarisme i el dret a la llibertat d'expressió dels diputats. Davant d'això, ha posat en dubte si cal conformar-se amb una democràcia en què "són els tribunals els que decideixen de què es pot i no es pot parlar en un Parlament". "Ens conformem amb una democràcia i un estat que ataca el debat lliure al Parlament?, s'ha preguntat. Sobre l'informe de la Guàrdia Civil que inclou el president de la Generalitat, Quim Torra, en la investigació judicial de l'1-O, Torrent considera que és un "despropòsit" i que es fa per seguir amb la "repressió".

Torrent ha demanat que tots els diputats, no només els independentistes, acompanyin Forcadell el dia de la seva declaració. "Ens afecta a tots, siguem o no diputats i siguem o no independentistes", també a parlamentaris d'altres cambres perquè el que s'està fent, assegura, és "criminalitzar els nostres drets" i allò que es fa servir per exercir la representació política de la ciutadania.

Acompanyen Forcadell, ha dit, perquè acompanyen el parlamentarisme i defensen els seus drets i la possibilitat de parlar "de tot" al Parlament. Torrent ha recordat que Forcadell l'únic que ha fet és "permetre el debat" al Parlament i assegura que ells haurien fet el mateix, ara, abans i en un futur. En aquest sentit, ha fet referència a l'speaker de la cambra dels comuns britànica que va dir que encara que ell pugui estar radicalment en contra d'una idea, sempre defensarà que aquesta idea es pugui expressar lliurement en aquesta cambra. I allò que val per la democràcia britànica, val pel conjunt de les democràcies, defensa Torrent.

Investigació Torra

Sobre l'informe de la Guàrdia Civil que inclou el president de la Generalitat, Quim Torra, en la investigació judicial de l'1-O, Torrent ha lamentat que segueix el "despropòsit judicial i policial" en aquest cas, en una causa que és "fal·laç", que és una "farsa", i que s'està "desmuntant" amb les declaracions i les "evidències" al Tribunal Suprem. Tot i això, afegeix, sembla que insisteixen i van traient noms i supòsits, de tal manera segueix la "repressió", en aquest cas en la figura del president Torra, lamenta. Torrent assegura però, que s'anirà desmuntant aquest "muntatge" per més que intentin construir aquest relat, ara a través del jutjat 13, i està convençut que en les declaracions al tribunal es veurà que és "fals" i que el que estan fent tots, ja sigui en les declaracions, al Parlament o a la Generalitat és "defensar la democràcia".

Pel que fa a la seva absència demà dimecres, quan estava citat a declarar, ha explicat que hi ha ple al Parlament i que hi ha d'assistir. "He de dirigir la sessió i també com a diputat el meu vot és important per determinar majories", ha dit. Torrent ha afegit que no s'ha de permetre que un tribunal "adulteri les majories" al Parlament de Catalunya i que no té cap inconvenient per declarar qualsevol altre dia per "dir la veritat".

Casado justifica un nou 155

Pel que fa a la proposta que va fer aquest dilluns el líder del PP, Pablo Casado, d'aplicar un 155 il·limitat en el temps, Torrent ha lamentat el concepte que Casado i el PP tenen de la democràcia, que és el mateix que el de l'extrema dreta. Cada vegada competeixen més amb VOX i amb qui la diu "més grossa" i qui fa declaracions "més aberrants" des d'un punt de vista democràtic, alerta Torrent. El president del Parlament, però, avisa que encara que els vulguin prohibir les idees que defensen, encara que tallin el finançament, que intentin aplicar un 155 "inútil" i encara que els intentin il·legalitzar, darrere seu hi ha milions de catalans que no deixaran de pensar com pensen ni deixaren d'expressar-se com s'expressen.

Faria bé, diu Torrent a Casado, que recordés quins són els principis i el valor de la democràcia, i "no insultar-los", perquè el que fa, diu, és entrar en un recorregut molt "perillós" de "menysteniment i limitació" dels drets i la democràcia. I això, en l'Europa del segle XXI "no es pot permetre". "Estic convençut que les declaracions del senyor Casado, que cada vegada s'assemblen més a les de VOX, esgarrifen al conjunt dels demòcrates no només de Catalunya, no només de l'estat espanyol sinó especialment d'Europa", alerta.