El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, va assegurar que no encarregaran una investigació sobre els casos d'abusos sexuals comesos per sacerdots a l'Església espanyola en el passat.

«La Conferència Episcopal Espanyola no té autoritat sobre les diòcesis per fer aquest tipus d'estudi, que cada diòcesi faci el que cregui oportú», va declarar Blázquez ahir en una roda de premsa a la seu de la CEE, quan va ser preguntat per si encarregaran un estudi històric.

Blázquez, que ha mostrat aquesta setmana davant els bisbes espanyols el contingut de la cimera antipederastia que es va celebrar a Roma, en la qual va participar, tampoc va avançar mesures concretes que es puguin adoptar a partir d'ara enfront dels abusos, sinó que va indicar que esperaran les normes que dicti el Papa les properes setmanes.

«Estem oberts al que se'ns vagi demanant per eradicar aquesta qüestió tan greu», va subratllar, alhora que va apuntar que els bisbes del món han demanat al Papa que aquestes normes siguin les mateixes per a tots.

Quan va ser preguntat per si han col·laborat amb la Fiscalia, Blázquez va assegurar que les diòcesis i la CEE estan «disposades a col·laborar», però va matisar que la seva col·laboració és «directament amb els tribunals».

Segons va assenyalar, són els jutges els que poden rebre i estudiar les denúncies i dictar la sentència». En aquest sentit, també va demanar que es distingeixi «entre una denúncia i la sentència», i que no aparegui una persona «com a condemnada quan hi hagi una denúncia».

El cardenal va definir la trobada amb la resta de presidents de les conferències episcopals del món al Vaticà com «un treball molt intens i interessant», i va agrair la possibilitat que han tingut d'escoltar les víctimes d'abusos amb testimonis «escruixidors».

«Ha estat un sí inequívoc a les víctimes, un sí a les seves famílies i a la col·laboració amb les autoritats de l'Estat. Això ha estat molt clar sempre. I diria un no als abusadors, un no als encobriments, un no al silenci còmplice i un no al tractament inadequat per les autoritats de l'Església d'aquesta qüestió», va subratllar Blázquez.

En aquesta línia, va assegurar que ha rebut «bastantes víctimes» espanyoles, «ja des de fa temps», i va reconèixer que algunes d'elles es trobaven «profundament irritades».

No obstant, algunes víctimes més mediàtiques, com les que formen part de l'associació Infancia Robada, han denunciat recentment que no els ha rebut. En aquest sentit, Blázquez va mostrar-se disposat a reunir-se amb ells. «Si volen parlar amb mi, no tinc cap problema per rebre un representant del grup», va afirmar.

Sobre si els bisbes adoptaran com a mesura expulsar els capellans abusadors del sacerdoci, Blázquez va insistir que s'atindran a les normes que arribin des de Roma, encara que va afirmar que no «repetiran en absolut» el procediment de traslladar un pederasta d'una parròquia a una altra o de pagar la víctima. «El problema d¡un pederasta, d¡un pedòfil, no es guareix amb un trasllat, i tampoc es guareix només econòmicament», va precisar.

A més a més, Blázquez va rebutjar que existeixi una relació causal entre el celibat i la pederàstia a l'Església. Precisament, va citar alguns estudis psicològics, psiquiàtrics i antropològics als quals han tingut accés durant la cimera del Vaticà que «no relacionen de forma directa el celibat amb la pedofilia».