Els principals mitjans de comunicació internacionals qualifiquen d'«històric» el judici contra els 12 líders independentistes. A més, una gran part vincula el procés judicial a l'aprovació dels Pressupostos, que es votarà avui al Congrés, i també a la continuïtat del Govern de Pedro Sánchez. Subratllen també l'absència al banc dels acusats de l'expresident Carles Puigdemont.

Així, The Washington Post el situa com «el judici més important d'Espanya des del retorn de la democràcia», i la CNN assegura que es retransmet en directe «perquè tothom puguin jutjar la neutralitat de la Cort més alta del país». The New York Times afirma que el Tribunal Suprem «està sota una intensa pressió per demostrar que pot restar imparcial», en un judici que, segons Bloomberg, «amenaça de reclamar el cap d'un segon president del govern espanyol en menys d'un any».

Al Regne Unit, The Guardian descriu el judici com «el més important des del retorn de la democràcia» i assegura que el procés independentista ha provocat el «més gran desordre polític en quatre dècades» a Espanya. «Aquest judici alimenta l'atmosfera febril que ja envoltava una crisi territorial de llarg recorregut a Espanya», afegeix la cadena pública BBC, que també considera la «crisi de Catalunya» com de les més greu que ha patit el país des de l'època de Franco.

L'alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung apunta que el procés serà «una prova de foc per a la democràcia espanyola», i pronostica que, a causa de la situació política, la celebració d'eleccions «és cada vegada més probable». Der Spiegel, de la seva banda, destaca que «el cap més conegut del moviment independentista» no s'asseu al banc dels acusats», en referència a Puigdemont. El diari Zeit incideix sobre la independència del poder judicial: «els set jutges es troben davant un doble repte: no només han de trobar un veredicte just, sinó també un que destensi la situació al país».

A França, Le Monde destaca que el procés arriba en un mal moment per a Pedro Sánchez, que intenta negociar el seu projecte de pressupostos amb els independentistes, que amenacen de tombar-los si no hi ha gestos a favor dels presos i no reconeix el dret a l'autodeterminació. Libération recorda que, més enllà dels dotze encausats, al «banc dels exiliats» hi ha la figura de Puigdemont, l'estratègia del qual «deixa un regust amarg en diverses figures del camp independentista». El conservador Le Figaro creu que en els pròxims mesos les estratègies dels acusats podrien separar-se entre els qui optin pels arguments jurídics i «els qui prefereixin transformar el tribunal en tribunal polític a favor del dret a l'autodeterminació».