El president de la Generalitat, Quim Torra, va assumir ahir que haurà de seguir governant amb prorroga pressupostària, després d'un nou intent fallit per seduir els comuns de cara als pressupostos, i va descartar un avançament electoral perquè és una cosa que «no convé».

El Parlament va viure ahir un debat pressupostari titllat de «fals» per alguns partits de l'oposició, ja que girava al voltant de les xifres d'uns possibles pressupostos que el Govern no ha aprovat ni ha presentat a la cambra catalana per a la seva tramitació, precisament per falta de suports. Així que el que van fer ahir Torra i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, és presentar al ple les xifres d'un projecte que van discutir amb els comuns fins a la ruptura de les negociacions. En aquest context, Torra va admetre que compareixia per certificar si hi havia o no «una voluntat política» per consensuar els Pressupostos o si per contra prevaldrien els interessos «electorals dels partits», als quals va demanar «altura de mires». Era un missatge dirigit sobretot als comuns, als quals Aragonès va oferir com a novetat una sèrie de modificacions fiscals en Successions, IRPF i Actes Jurídics Documentats. En concret, proposava reduir bonificacions a l'impost de Successions, aplicar el tipus màxim del 25,5% d'IRPF a partir del 120.000 euros -ara està fixat en 175.000 euros- i apujar de l'1,5% al 2% l'impost d'Actes Jurídics Documentats sobre préstecs hipotecaris.

Però els comuns, en el seu torn de rèplica, van rebutjar aquesta proposta de reforma fiscal del Govern per ser «insuficient» i el van titllar de «pirotècnia», en paraules del parlamentari David Cid. Els comuns van plantejar per contra apujar l'IRPF al 30% a les rendes superiors als 300.000 euros i incrementar a l'impost de patrimoni el tipus màxim al 3,75%. Així, la presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va lamentar que el Govern «hagi perdut l'oportunitat de deixar enrere una dècada d'austeritat». «Aquí es queden amb els seus Pressupostos, que no són socials ni expansius, que no reverteixen les retallades i que no han aprovat ni vostès -al Consell Executiu. (...) Han fallat a Catalunya», va etzibar.

El cop de porta dels comuns deixa el Govern sense la possibilitat d'aprovar els Pressupostos i Torra va reiterar que no obrarà com el president Pedro Sánchez, que sí que va portar al Congrés els comptes malgrat no tenir els suports necessaris.

Així, després d'encaixar el no de Catalunya En Comú Podem, Torra va descartar presentar els Pressupostos al Parlament i va subratllar que «seguirà governant» amb pròrroga pressupostària.

Tot això malgrat la insistència del líder del PSC-Units, Miquel Iceta, que el va instar a posar a prova el seu govern, amb eleccions anticipades o una qüestió de confiança, ja que «no té un suport parlamentari que l'habiliti per governar».

De la seva banda, la presidenta de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, va criticat el desvergonyiment» del Govern de presentar només l'estat d'elaboració dels Pressupostos en lloc d'acordar en el Consell Executiu el projecte de llei i portar-lo a la cambra per a la seva tramitació, i va plantejar que els comptes «són tan fakes com la república».

El líder del PPC, Alejandro Fernández, va censurar també que l'executiu no presentés «cap proposta» de Pressupostos sinó «un autèntic simulacre».