L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) ha alertat que un Brexit sense acord podria deixar sense finançament el programa Erasmus. En cas que el Regne Unit sortís de la Unió Europea sense cap tipus de pacte, indica l'entitat, la Comissió Europea (CE) no donaria validesa als acords sobre el programa de beques a l'estranger i deixaria de finançar la convocatòria actual, la del 2019.

Acup alerta que això afectaria els estudiants que van sol·licitar una mobilitat per al curs acadèmic 2019-2020. Aquest és l'escenari més dràstic, però tampoc es descarta que es pogués respectar l'anunci de la CE de finals de gener d'aquest any segons el qual les mobilitats iniciades abans del 29 de març es podrien fer i serien elegibles per al finançament de la mateixa UE.

En cas de sortida sense acord, un altre escenari que tampoc es descarta és que hi pugui haver acords parcials per a la participació al programa Erasmus fins al final del programa 2019.

Acup també preveu dos escenaris possibles si el Regne Unit surt de la UE amb un acord amb la Unió. En un, les universitats britàniques seguirien participant en el programa Erasmus fins al curs 2020-2021. Després, la participació estaria condicionada a negociacions posteriors. En l'altre, el Regne Unit podria participar al programa com a no membre de la UE, fet que ja es dona amb altres països.