L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell va reconèixer ahir en la seva declaració al Tribunal Suprem que no va atendre les advertències del Tribunal Constitucional ni dels lletrats de la cambra catalana respecte a l'1-O «per no censurar el debat parlamentari», però va negar que dirigís «cap estratègia» respecte d'aconseguir la independència de Catalunya.

Encara que sobre Forcadell pesa una acusació de rebel·lió de la Fiscalia, de fins a 17 anys de presó, el seu interrogatori davant l'exfiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal va estar protagonitzat pel seu rol com a màxima representant del Parlament a l'hora de tramitar iniciatives que ignoraven el Constitucional (actuació més pròxima a una desobediència), més que per al·lusions a la violència, que marquen el tipus de la rebel·lió. En aquest estira-i-arronsa marcadament tècnic entre fiscal i acusada, Forcadell no va amagar que la seva prioritat era «afavorir el debat» i «no permetre que entrés la censura al Parlament».

«El TC ens estava demanant una cosa que és impossible. Com pot convertir-se la mesa del Parlament en un òrgan censor, que decideixi de què es pot parlar i de què no?», va dir l'expresidenta, que en tot moment va limitar les seves competències a un paper d'arbitratge davant de la sobirania de la cambra catalana. Res, va dir, llevat del respecte als drets humans, pot condicionar ni posar límits a la llibertat d'expressió ni al debat parlamentari, ni les sentències del Constitucional ni els informes dels lletrats de la cambra, que, va matisar, no són vinculants.

Això no significa que es posi per damunt del Constitucional, al qual «respecta moltíssim», ja que «en cap moment cap membre de la mesa tenia en la seva voluntat desoir els mandats del TC». El que passa és que aquest òrgan, va dir, s'ha polititzat, una afirmació exculpatòria per justificar la desobediència a les seves advertències. Ella en va rebre cinc.

Els plens polèmics

Forcadell, a la presó des del març, va justificar que no va suspendre el polèmic ple del 6 i 7 de setembre -que va aprovar les lleis de desconnexió- per respecte a l'oposició, quan precisament els grups no independentistes l'acusen de trepitjar els seus drets com a diputats. I també es va desmarcar completament de qualsevol pla per assolir la independència, per engegar a rodar el relat de la Fiscalia, que veu en Forcadell la líder del pilar legislatiu que dona suport al full de ruta independentista. «Jo no vaig participar ni vaig dirigir cap estratègia a la independència, em vaig limitar a complir el meu càrrec com a presidenta del Parlament», va declarar Forcadell, única acusada que no ha estat qüestionada pel document Enfocats, malgrat aparèixer-hi citada, i a la qual menys al·lusions a la violència ha fet la Fiscalia. Encara que sí que va dir que «estic disposada a renunciar a les meves conviccions si comporten violència».

Sense conseqüències jurídiques

Forcadell no va aclarir l'enigma de la procedència de les urnes de l'1-O: «No ho sap ningú, m'agradaria saber-ho». I de la mateixa manera es va adherir al pensament unànime de la resta d'acusats que la DUI no té conseqüències jurídiques ja que el preàmbul de la resolució del 27-O, que al·ludia a la declaració unilateral d'independència, no es va votar, tan sols, va recordar, es va llegir.

Segons Forcadell, el mateix secretari del Parlament li va dir que «normalment els preàmbuls no es votaven ni es publicaven» i un altre membre de la mesa va afegir que era una declaració «política sense transcendència jurídica». Forcadell va subratllar que, davant la cambra, només va llegir la «part declarativa de la resolució», com és «normal, per donar rellevància política» al text, i que, després de la votació secreta, es va limitar a declarar que havien estat aprovades «les propostes 1 i 2». «Significava això donar validesa als resultats del referèndum?», li va demanar la fiscal, a la qual cosa Forcadell va contestar que en aquelles propostes de resolució no es parlava de l'1-O i va recalcar que la resolució del 27-O va ser «una declaració política sense conseqüències jurídiques».