L'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, ha assegurat aquest dijous que la Corporació no va emetre el documental "1-O", que tracta els fets ocorreguts aquell dia a Catalunya, perquè va pensar que "no era convenient", estant a prop el judici del Procés, perquè podria influir "en la ment dels jutges".

Mateo responia així al portaveu d'ERC, Joan Tardà, qui li ha preguntat sobre la possibilitat que hi hagués més pluralitat a RTVE sobre la qüestió catalana i és que, segons la seva opinió, encara que la Corporació emet tertúlies a nivell estatal en què es parla de Catalunya, "poques vegades hi ha algú que defensi la visió independentista".

Per a Tardà, és "sorprenent" que davant el que ha passat l'últim any a Catalunya i amb l'arribada del judici del Procés, TVE no emeti documentals com aquest, relacionats amb el que ha passat a la comunitat autònoma i sobre uns fets que "estan diàriament sent notícia "i que complementen la visió "monolítica" que, al seu parer, es realitza en altres cadenes.

"Jo vaig veure el documental 1-O que vostè em diu, i la veritat és que vaig pensar que pel fet que el judici del Procés estava tan a prop, potser no era convenient emetre'l per no influir en la ment dels jutges", ha declarat Mateo, abans de demanar disculpes al diputat d'ERC i assenyalar que potser s'havia equivocat i l'hauria d'haver emès.

"És difícil contestar el que m'ha dit", ha afegit Mateo, per indicar que el Canal 24 hores de la Corporació està emetent el judici i s'ha mostrat "convençuda" que, en general, la programació de les cadenes públiques mostren "la diversitat" del territori espanyol.

Aquest documental, del canal públic català TV3, va participar al festival de la Berlinale i a la seva estrena va acudir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.