El decret llei que ultima el ministeri de Foment per introduir canvis en el mercat del lloguer, i que negocia amb Units Podem per ser aprovat previsiblement al Consell de Ministres de demà, remarca que les pujades interanuals dins dels contractes han de limitar-se a la inflació de forma obligatòria, i impulsa un sistema d'índex de preus en què podran participar les comunitats autònomes.

Aquestes són algunes de les mesures que conté l'esborrany del decret, segons van confirmar a Europa Press fonts partícips de la negociació, que no estaven previstes en l'anterior decret que el ministre José Luis Ábalos va portar al Congrés dels Diputats el gener, i que va ser tombat per la cambra baixa per manca de suports.

No obstant això, l'últim esborrany no conté la mesura pactada pel Govern amb Units Podem per habilitar comunitats autònomes i ajuntaments a limitar els preus dels lloguers en aquelles zones especialment afectades per l'escalada de preus.

Així, segons van informar aquestes fonts, el decret esmenta el sistema d'índexs que haurà d'aprovar l'Administració central, i assenyala que sobre aquest les comunitats podran elaborar índexs propis per tal que puguin desenvolupar les seves polítiques d'habitatge.

Per part d'Units Podem al·leguen que aquest punt no serviria per regular els preus dels lloguers, i que per a això es requeriria una modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), ja que és en aquesta llei on s'estableix que els preus dels lloguers es fixen de mutu acord entre arrendat i arrendatari.