L'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría i l'expresident del Govern Mariano Rajoy van assegurar ahir al judici del procés que durant la tardor del 2017 hi va haver violència a Catalunya. Ambdós van assegurar haver-ho pogut veure per televisió i assabentar-se'n també per les informacions que els transmetia el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. Ambdós, però, van afirmar no haver estat responsables de l'operatiu policial de l'1-O.

L'exvicepresidenta, la primera a declarar, va afirmar que el 20-S hi va haver «actuacions violentes» davant la conselleria d'Economia i en els dies previs a l'1-O i aquell mateix dia es van donar imatges «de naturalesa violenta» i un «assetjament massiu, generalitzat i sistemàtic».

Sáenz de Santamaría va plantejar que els líders independentistes, en el que va qualificar d'«estratègia concertada», van decidir seguir endavant amb l'1-O sabent que «la violència del 20-S» es podia repetir. Unes situacions que en part es van evitar gràcies a la «professionalitat» de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, va dir. Segons ella, cada actuació judicial prèvia a l'1-O anava acompanyada d'aglomeracions de persones en les quals s'apreciaven imatges «de naturalesa violenta», i que els alcaldes i càrrecs públics contraris a l'independentisme «rebien amenaces i coaccions» i els policies i guàrdies civils eren assetjats.

Preguntada pels fets concrets en què es va manifestar la «violència» del 20-S, va respondre que es va impedir sortir a la comissió judicial encarregada de l'escorcoll i entrar als detinguts que havien de ser desplaçats per portar-lo a terme en presència seva. Quan se li va preguntar com va ser informada dels incidents, va indicar que ho veia a la televisió «com tot Espanya», si bé també en van donar compte el ministre de l'Interior i el delegat del Govern.

Preguntada per les imatges d'agents copejant persones l'1-O, va admetre que «no són agradables a la vista», però en va culpar els convocants: «Si no s'hagués convocat la gent per actuar com muralles i impedir als que estaven mandatats judicialment per impedir el referèndum, potser alguna de les imatges no s'hagués produït». «El que vaig veure van ser muralles humanes i agressions i llançaments d'objectes que tots vam poder veure per televisió. Vaig veure que estaven impedint que es complís una decisió judicial», va declarar.

L'exvicepresidenta es va desvincular de l'operació policial Copèrnic per impedir el referèndum, al·legant que no entrava en les seves competències ni tenia experiència en la matèria. En la seva declaració, Sáenz de Santamaría va explicar que no va ser informada quan van cessar les càrregues cap al migdia de la jornada del referèndum.

El lament de Rajoy

Mariano Rajoy, per la seva banda, va «lamentar moltíssim» totes les imatges de violència de l'1-O però va culpar íntegrament les autoritats de la Generalitat per la seva responsabilitat en cridar la gent a votar. «La responsabilitat dels dirigents polítics rau a evitar que es produeixin esdeveniments com els que s'han vist aquí», va dir.

Rajoy també va subratllar que ell no va prendre cap decisió sobre l'operatiu policial de l'1-O. Però va afegir que si no s'hagués cridat la gent a votar a un referèndum il·legalitzat no s'haurien produït lesions a alguns ciutadans i alguns membres de les Forces i Cossos de Seguretat, els quals «van prestar una funció molt important en defensa dels interessos de tothom».

L'expresident també va afirmar que el seu Executiu va intentar dialogar per solucionar el conflicte amb Catalunya però que «no era possible» si el que era al davant només volia parlar de «liquidar la sobirania nacional». «Dialogar amb algú que de l'única cosa que vol dialogar és de posar data o discutir els termes de com liquidar la sobirania nacional no era possible o almenys no ho era per a mi», va dir Rajoy.

El llavors president del Govern espanyol va explicar que «en les últimes dates ja era molt difícil parlar amb Puigdemont», encara que hi va haver gent que potser ho va fer, i va reconèixer que algunes persones el van trucar «per si es podia arreglar», sense precisar-ne més detalls.