Sandro Rosell, expresident del FC Barcelona, va quedar lliure ahir a la tarda després de gairebé dos anys a la presó hores després que la jutge de l'Audiència Nacional que el jutja per un suposat blanqueig de 20 milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol decidís deixar-lo lliure abans que acabi la vista.

Acompanyat de diversos familiars i amics, l'exdirectiu blaugrana va abandonar ahir a la tarda el centre penitenciari de Soto del Real (Madrid).

Preguntat pels periodistes que l'esperaven a la sortida, Rosell es va limitar a dir que estava «molt feliç» i amb ganes d'estar amb la família i de veure el partit que van jugar anit el Reial Madrid i el Barcelona corresponent a la tornada de les semifinals de la Copa del Rei de futbol.

Rosell estava en presó preventiva des del 25 de maig del 2017 per una causa en la qual la Fiscalia demana per a ell 11 anys de presó.

En una resolució, la sala va justificar el seu alliberament pel fet que Rosell ja va prestar declaració en el judici dimarts passat, que ha superat els 21 mesos de presó preventiva i pel caràcter excepcional d'aquesta mesura, «més estant molt pròxim a complir-se el màxim legal de dos anys permès per la llei».

L'Audiència també va decidir deixar en llibertat el soci de Rosell, Joan Basolí, que també feia gairebé dos anys que era a la presó.

En concret, tots dos eren a la presó des del 25 de maig del 2017 investigats per un delicte continuat de blanqueig de capitals mitjançant una «estructura estable» que Rosell hauria liderat fins a «blanquejar» prop de 20 milions d'euros. La Fiscalia demana per a tots dos 11 anys de presó i 59 i 54 milions d'euros de multa, respectivament.

En la seva declaració de dimarts en el judici, Rosell va afirmar que els contractes que va signar amb la seva societat Uptrend Unlimited i pels quals la Fiscalia sol·licita 11 anys de presó per delictes de blanqueig, van ser legals i es van emmarcar en la normalitat del negoci dels drets del futbol. «Aquí ni hi ha pilota ni botiga per comprar-la. No va haver-hi comissions, només una retribució a la meva empresa», va assenyalar.

Rosell, que va rebutjar contestar les preguntes de la Fiscalia perquè entén que l'acusació està plena d'«errors i falsedats», va contestar així al seu lletrat amb relació a l'absència de delicte que diu que hi ha en la tasca d'intermediació que va fer amb la seva empresa Uptrend Unlimited, entre la saudita ISE i la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), per comprar i explotar 24 partits amistosos de la selecció el 2006.

Segons va afirmar, Rosell no va demanar mai al llavors president de la CBF, Ricardo Terra Teixeira, que li pagués cap tipus de comissió per la firma d'aquell contracte com tampoc el mateix Teixeira a ell. Va ser una negociació, segons va dir, que es va allargar sis mesos i en la qual ell treballava per a ISE i que es va saldar quan va acordar amb la CBF la compra dels drets audiovisuals per 1,15 milions d'euros per partit, i va doblar així el contracte que la Confederació tenia anteriorment.

«El contracte va ser bo per a tothom. La CBF va doblar els seus diners, nosaltres vam cobrar la nostra retribució i també per a ISE, que els números no els sé, però em sembla que va duplicar o triplicar», va declarar Rosell en la segona sessió del judici, aquest dimarts passat.