El diputat d'ERC Joan Tardà va afirmar que el que va passar el 20-S davant la conselleria d'Economia va ser una concentració «absolutament espontània», pacífica i sense violència. «Ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència», va dir.

Només començar, Tardà, que lluïa un llaç groc i va ser advertit que no tenia dret a declarar en català, va manifestar que «aquest judici és una venjança», moment en el qual el jutge Marchena, li va recordar que els testimonis no poden emetre valoracions, sinó cenyir-se als fets.

Respecte al 20 de setembre del 2017, el diputat va explicar que es dirigia a l'hospital perquè estava de baixa per una fractura en un braç quan es va assabentar per la ràdio del que estava passant a la seu d'Economia, de manera que va decidir acostar-s'hi i participar. «El 20S va ser absolutament espontani però sense cap escenari de tensió», va dir Tardà, que va pronunciar un discurs a la gent que era a Economia als quals va comminar a no caure en cap provocació i evitar qualsevol violència. I va afegir: «No em vaig sentir violentat per ningú ni que ningú em violentés, ni les persones que van estar al meu costat estiguessin tenses». Per a Tardà, allò «no era un escenari de tensió, més aviat d'una indignació d'estar vivint una situació absolutament anòmala» i «immerescuda».

Respecte al referèndum de l'1-O, que va qualificar com un dels moments «més emotius» de la seva vida, Tardà va criticar que la llavors diputada del PSOE i actual ministra de Defensa, Margarita Robles, presentés una interpel·lació al Congrés per «reprovar la repressió» contra el referèndum i la retirés després del discurs del 3 d'octubre el rei Felip VI que la «legitimava». Segons Tardà, amb la iniciativa del PSOE «queda clar que la sorpresa i la indignació» per l'actuació policial de l'1-O «no només afectava els qui ho havíem viscut físicament i directament sinó qualsevol demòcrata».