El conseller d'Interior, Miquel Buch, va lamentar ahir els «presumptes oblits» que va tenir l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido en la seva declaració davant el Tribunal Suprem en el judici del procés i va assegurar que el ministeri va autoritzar la compra d'armament per als Mossos d'Esquadra.

«Davant aquests presumptes oblits del ministre Zoido, cal dir que el que no recorda és que quan es va fer la sol·licitud per part del Govern de Catalunya de la compra d'aquestes eines policials, el mateix ministeri va autoritzar aquesta compra», va assegurar el conseller en declaracions a la premsa durant la seva visita al Parc de Bombers Voluntaris de Matadepera.

Zoido va dir en la seva declaració davant el Suprem que els Mossos d'Esquadra van intentar comprar «armes i munició de guerra», però que el seu departament va rebutjar l'adquisició en no ser considerada «necessària».

«Ells parlen d'armament de guerra, però són les eines que s'utilitzen arran dels atemptats terroristes gihadistes que hi ha hagut a Europa, i allò que fa la policia és adquirir unes armes per combatre el terrorisme», va dir Buch al respecte. En aquest sentit, va apuntar que les armes que es va decidir comprar i l'adquisició de les quals va aprovar el ministeri d'Interior són les eines que usa la policia per afrontar el nivell d'alerta terrorista, situat en 4 sobre 5 tant a Catalunya com en el conjunt de l'Estat, sobretot després dels atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils.

Buch també va assegurar que tant Zoido com la resta de membres de l'executiu de Mariano Rajoy que han declarat aquesta setmana al Suprem com a testimonis «tenen llacunes i oblits de moltes coses», i va afegir: «Allò que no interessa no ho expliquen, acusen o fins i tot menteixen». Sobre l'ús de pilotes de goma per part dels cossos policials de l'Estat, ha dit que el Parlament català no té autoritat per prohibir a altres cossos utilitzar-les. «El que va fer el Parlament va ser prohibir als Mossos l'ús de pilotes de goma; m'agradaria viure en un Estat normal en el qual quan un Parlament fa una prohibició, els altres cossos hagin d'adaptar-se a aquests mandats que ha dictat el poder legislatiu», va declarar.

D'altra banda, l'Audiència Nacional va advertir a l'expresident català Carles Puigdemont i quatre exconsellers a l'estranger més que la demanda presentada a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem que va investigar el procés, Pablo Llarena, per exigir-li responsabilitat civil és un «evident frau de llei». En la denúncia consideraven que havia fet unes declaracions on es posava en dub- te la seva presumpció d'innocència.

La secció tercera de la sala penal, presidida per Alfonso Guevara, fa aquesta reflexió en un acte en el qual confirma el rebuig a tramitar les querelles presentades per l'associació de juristes Moviment 24DOS i Vox per rebel·lió i altres delictes contra la jutgessa belga que estudia la demanda civil contra Llarena presentada per Puigdemont.