El govern espanyol ha aprovat un reial decret llei de mesures urgents per afavorir la igualtat entre homes i dones i, entre les mesures, obligarà les empreses a publicar les taules salarials perquè els treballadors puguin conèixer si hi ha diferències de sou entre homes i dones. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ha dit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres que cal acabar amb la desigualtat "injusta" de no conèixer si un company home cobra més que una dona per fer la mateixa feina. Per això, les empreses de més de 50 treballadors hauran de publicar les taules salarials. Els treballadors podran consultar-les a través de la representació sindical o de manera personal.

A banda, el decret també estableix a les empreses que l'obligatorietat de tenir un pla d'igualtat per a les empreses de més de 50 treballadors. Fins ara, només ho havien de fer les que en tenien més de 250. El pla també s'haurà de registrar. L'Estat donarà un any a les empreses d'entre 100 i 150 treballadors, dos anys a les d'entre 150 i 250 i tres a les que tenen més de 50 treballadors per elaborar-lo.

Calvo ha afirmat que són mesures necessàries per assolir la igualtat de gènere en l'àmbit laboral i ha recordat que la bretxa de gènere assoleix fins al 23% de diferència entre els sou d'un home i el d'una dona en algunes àrees de treball. Pel que fa al registre de sous, haurà de concretar el nivell salarial desagregat per sexe, grup professional, categoria i lloc de treball. La vicepresidenta ha remarcat la importància d'aquesta "transparència".

Finalment, el decret llei inclou la recuperació de les cotitzacions per a aquells que tenen persones amb dependència al seu càrrec, una mesura pensada especialment per a dones que han de tenir cura de familiars malalts. El mateix text també recull l'ampliació del permís de paternitat fins a les 16 setmanes en tres anys.

Aquest decret de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre homes i dones en la feina i l'ocupació es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dimarts i entrarà en vigor dimecres. Segons fonts de Moncloa, és impossible publicar-lo abans ja que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres també altres decrets importants com el de mesures del Brexit i el d'habitatge.