El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va ordenar el trasllat de l'oficina de la petroliera estatal Pdvsa a Europa de Lisboa a Moscou per garantir la seguretat dels actius del país, va anunciar la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez. «Europa no dona garanties de respecte als nostres actius», va explicar Rodríguez durant una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, a Moscou.

La vicepresidenta va assegurar que els països capitalistes estan violant les seves pròpies lleis en congelar els béns de Veneçuela a bancs occidentals i va titllar de «robatori a mà armada» el que s'està fent actualment amb els recursos financers de Veneçuela. Els Estats Units han aplicat diverses rondes de sancions econòmiques a alts càrrecs del Govern de Nicolás Maduro i l'estatal Pdvsa, principal font d'ingressos per exportacions del país. A més, Wa-shington ha amenaçat amb represàlies els països que facin negocis relacionats amb l'or o el petroli de Veneçuela.

Per la seva banda, Rússia va rebutjar categòricament la pressió mitjançant sancions contra el Govern de Caracas i va advocar pel diàleg com l'única via per solucionar la greu crisi política al país llatinoamericà.

En aquest sentit, el Govern dels Estats Units ha inclòs sis comandaments policials i militars de Veneçuela a la seva llista de sancions, en resposta a la repressió exercida el cap de setmana a zones frontereres per evitar l'entrada de l'ajuda humanitària promoguda per Juan Guaidó. Els càstigs anunciats pel Departament del Tresor nord-americà van dirigits contra el comandant de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB), Richard Jesús López Vargas, així com comandaments militars responsables de la seguretat a àrees frontereres -Jesús María Mantilla Oliveros, Alberto Mirtiliano Bermúdez Valderrey, José Leonardo Norono Torres, José Miguel Domínguez Ramírez i Cristhiam Abelardo Morales Zambrano.

La mesura, que implica la congelació dels béns que els sis afectats puguin tenir sota sobirania dels Estats Units i prohibicions de viatge, va en la línia amb la pressió que el Govern de Donald Trump vol exercir contra el de Nicolás Maduro, a qui acusa d'activitats corruptes i de violar els Drets Humans.

Per part seva, Guaidó va xifrar en més de 600 els membres de les Forces Armades del país que han retirat el seu suport al Govern de Maduro. En una declaració a la seu de la Presidència del Para-guai, on es va reunir amb Mario Abdo Benítez, el també president de l'Assemblea Nacional va agrair el suport del país a la «causa justa» que ell propugna i que trenqués relacions amb la «dictadura» de Nicolás Maduro.

Guaidó va insistir que el seu objectiu és que hi hagi «eleccions lliures» a Veneçuela i que pugui entrar-hi l'ajuda per evitar les morts dels milers de veneçolans que es troben en risc per l'«emergència» que viu el país. «Hem parlat clarament a les Forces Armades de Veneçuela i hem vist com en els últims dies més de 600 oficials s'han posat del costat de la Constitució», va destacar. «Hi ha un procés molt clar de transició a la democràcia, inaturable», va dir.

Paral·lelament, el Govern de Colòmbia va alertar de «serioses i creïbles amenaces» per la vida de Guaidó i va advertir que responsabilitzarà Maduro de qual-sevol «acció violenta» que pugui patir.