El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat el Govern de Pedro Sánchez d'utilitzar les institucions, amb referència al Congrés, en benefici d'un partit com en una «república bananera». En una atenció als mitjans de comunicació des de les Balears, Casado s'ha referit al Consell de Ministres de divendres com a «divendres electorals i demagògics» perquè, segons ha defensat, es fan anuncis que no es podran aprovar i ha denunciat que el que volen és «finançar la seva campanya electoral». En aquest sentit, ha afegit que les mesures aprovades divendres van en contra de la igualtat electoral dels partits que concorren a les eleccions i en contra de la neutralitat institucional.

Casado ha qualificat «d'escandalós» que s'utilitzin les institucions en benefici d'un partit i ha defensat que «no s'hauria de permetre» en una democràcia consolidada amb separació de poders. El líder dels populars retreu a Sánchez que hagi aprovat 30 reial decrets governant amb el «corró de la Moncloa» sense tenir majories al Congrés, ni dels seus socis de la moció de censura. En aquest context, ha remarcat que, segons la Constitució, el reial decret és un mecanisme que s'ha d'utilitzar només per «qüestions d'urgència i extraordinària necessitat», i ha afegit que la Diputació Permanent és un òrgan del Congrés reservat per aprovar qüestions urgents quan es dissolen les Corts. Pel que fa al contingut de les mesures socials aprovades pel Consell de Ministres, Casado creu que van en contra del creixement econòmic i les ha qualificat de «tremendament irresponsables». Per a Casado, suposen 2.000 MEUR de despesa i el Govern de Sánchez intenta «limitar» la reforma laboral. «Apel·lem a la política econòmica seriosa i apostem per impostos baixos per crear llocs de treball», ha defensat i després ha afegit que aprovar mesures sense pressupostos posa «en risc» els comptes públics.

La Moncloa ha contestat que el PP va abusar de les institucions quan governava perquè no se sotmetia a control, i ara des de l'oposició perquè veta iniciatives a la mesa del Congrés. La vicepresidenta Carmen Calvo ha defensat que treballen amb «el mateix ritme i objectius que el primer dia». I també precisa que el Govern espanyol no entra en funcions fins al dia 28 i que, per tant, considera que pot mantenir una activitat «normal» sotmesa als límits legals que li imposa la llei.