El Govern ha intentat negociar amb la família de Francisco Franco fins aquesta setmana l'exhumació del dictador. Així ho van confirmar fonts de l'Executiu, després que el diari eldiario.es informés ahir que un enviat del Govern socialista ha intentat acordar amb un representant dels néts del dictador com es realitzaria el procés d'exhumació i la destinació final de les restes mortals.

«El propòsit del Govern és donar totes les garanties a les parts, respectant, com no pot ser d'una altra manera, tots els terminis administratius i judicials que procedeixin en cada moment», van assenyalar fonts de Moncloa, destacant que l'exhumació de Franco és una decisió «acordada per majoria al Congrés i empresa pel Govern». No obstant això, els familiars de Franco han decidit trencar les converses amb el Govern i han reiterat la seva intenció d'acudir als tribunals.

Les converses entre el Govern i la família de Franco s'han dut a terme els últims dies. Segons eldiario.es, la reunió entre l'enviat governamental i el representant de la família Franco es va celebrar a final de la setmana passada. El Govern estava disposat a obrir una via de negociació si la família acceptava l'exhumació. L'objectiu del Govern era negociar on es tornava a enterrar Franco i com seria l'exhumació.

L'enviat governamental va traslladar al representant dels Franco que treure el dictador del Valle de los Caídos és una decisió política d'un Govern i un Parlament democràtics i que, per tant, «no es discuteix», segons la informació d'eldiario.es.

Finalment, aquesta setmana, els nets del dictador han afirmat que no volen seguir parlant i que recorreran als tribunals. L'última setmana de febrer, tots els néts del dictador es trobaven a Espanya, de manera que van poder dur a terme un conclave familiar presencial per decidir la seva resposta al Govern.

«Obstaculització constant»

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va criticar divendres l'«obstaculització constant» de la família Franco per procedir a l'exhumació de les restes del dictador i va al·ludir al «compromís verbal i per escrit» de l'Església catòlica per no oposar-se al trasllat de les restes.

«En aquest moment, ni jo ni ningú podria dir quins seran els següents avatars d'aquesta actitud d'obstaculització constant de la família del dictador. Som un Estat garantista, però en el moment en què es pugui produir el punt i final de l'exhumació de les restes de Franco, ho farem», va afirmar Calvo.