03 de març de 2019
03.03.2019
Regió7

Els sindicats de policia critiquen la declaració de Zoido al judici de l'1-O

Els representants dels policies consideren que l'exministre hauria d'assumir la seva responsabilitat i no fugir d'estudi

03.03.2019 | 00:29
Zoido saludant un policia abans d'entrar a declarar al judici

Sindicats policials i associacions de guàrdies civils han mostrat la seva decepció per la compareixença en el judici del procés, en qualitat de testimoni, de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido en considerar que es «va rentar les mans» respecte als fets ocorreguts l'1-O i que no va fer una defensa a ultrança dels agents. Zoido va declarar dijous i es va desvincular de l'operatiu policial i de les càrregues durant el referèndum de l'1 d'octubre, un dia en què la policia va actuar de forma «proporcionada» davant del dispositiu «totalment insuficient» dels Mossos, que no van complir amb el promès, va dir.

L'exministre va indicar que ni ell va donar l'ordre a la policia i la Guàrdia Civil d'intervenir l'1-O ni tampoc la de posar fi a les càrregues. Va ser una decisió que van prendre els «operatius» i ell no la va examinar perquè no acostuma a «valorar els dispositius».


Pérez de los Cobos, «un error»

Davant la seva declaració, el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Ramón Cosío, va indicar que «alguna responsabilitat havia de tenir» el màxim dirigent del ministeri, però va insistir en la falta d'encert d'Interior a l'hora de designar «un militar», el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, al capdavant de la forces de seguretat de l'Estat i autonòmica. «No va ser encertat i les conseqüències acrediten que així ha estat», va emfatitzar Cosío, qui, tot i això, també va subratllar que el dispositiu «surt malament» també perquè «hi ha un actor», els Mossos d'Esquadra, que tenia la responsabilitat de tancar les tres quartes parts dels col·legis «i no ho va fer».

I va reiterar que la responsabilitat no va ser dels comandaments operatius, sinó de Pérez de los Cobos, «que és qui dissenya el dispositiu i ha de tenir tota la informació necessària d'intel·ligència i altres per dimensionar adequadament aquest dispositiu». Mentrestant, el portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils, Juan Fernández, considera que la declaració de Zoido va ser «decebedora», ja que «no va assumir la seva responsabilitat quan exercia com a ministre en aquella època».

«No reconeix que dóna l'ordre de carregar i això ha de provenir d'una autoritat governativa», va ressaltar Fernández abans d'afegir que «com a ministre, independentment que donés o no l'ordre, havia de tenir-ne coneixement i saber qui la va donar». En suma, la seva intervenció «torna a posar de manifest com de difícil que és exercir la funció de policia i de guàrdia civil» i «decep tots els homes i dones que van estar aquesta època sota les seves ordres».

Des de la Unió Federal de Policia (UFP), el seu portaveu, José María Benito, va assegurar que la compareixença de Zoido «va semblar més la d'un acusat que la d'un testimoni» perquè, entre altres coses, va estar «a la defensiva». Als policies, afegeix Benito, els ha molestat que no fes «una defensa a ultrança» de l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat, que respongués amb «evasives» i que «no hagi donat la cara» pels seus agents a Catalunya, que «van fer una feina que no els cor-responia fer, la dels Mossos».

Altres associacions, com l'Associació Pro Guàrdia Civil, han preferit esperar a les declaracions de l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto i de Pérez de los Cobos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit