Joan Tardà no repetirà a les llistes electorals d'ERC al Congrés, després de 15 anys sent una de les veus republicanes més valorades dins de l'independentisme. Així ho va anunciar ahir la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que va precisar que aquesta mateixa setmana el partit designarà el seu cap de llista per a les eleccions del 28 d'abril, que molt probablement tornarà a ser Gabriel Rufián.

Després de la reunió de la comissió permanent d'ERC, Vilalta va explicar que Tardà els ha comunicat la seva intenció de no tornar a ser candidat en les generals, tot i que el partit segueix comptant amb ell de cara al futur, ja que «és un gran actiu, no només per a Esquerra Republicana, sinó per a tot el republicanisme». Tardà, que fa 15 anys que exerceix de diputat al Congrés, ja havia demanat el seu relleu per motius personals abans de les últimes eleccions generals, tot i que finalment va acceptar fer tàndem amb Rufián.

Nascut a Cornellà de Llobregat, al cinturó vermell barceloní, el 26 de setembre del 1953, Tardà va concórrer el 2004 a les generals dins de la candidatura liderada circumstancialment per Josep-Lluís Carod-Rovira, i a partir d'aquell moment va iniciar una etapa de dècada i mitja com a diputat al Congrés.

Com a escuder primer de Joan Puigcercós, després de Joan Ridao i més tard d'Alfred Bosch, va anar forjant-se una imatge de veu lliure i desacomplexada, vehement i sincera, que no sempre agradava a la direcció del partit perquè a vegades no encaixava amb la seva estratègia.