El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va posar fi a les especulacions que des de fa gairebé un any protagonitzaven el debat polític a l'autonomia en anunciar l'avançament de les eleccions autonòmiques al 28 d'abril, coincidint amb la convocatòria de les generals. Es produeix així un fet històric, ja que és la primera vegada des que existeix l'autogovern valencià que es dissolen anticipadament les Corts.

L'article 28 de l'Estatut de la Comunitat Valenciana confereix al president la potestat, amb acord previ del Consell, d'ordenar mitjançant un decret la dissolució de les Corts, excepte quan s'estigui tramitant una moció de censura. Queda, per tant, amb aquesta decisió desconvocat el ple que s'havia de celebrar aquesta mateixa setmana, així com les diferents comissions.

Aquesta possibilitat que sobrevolava el món parlamentari ha anat agafant força en els últims mesos i, especialment, en les últimes setmanes, després de la decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, d'avançar les generals al 28 d'abril en no aprovar-se els Pressupostos de 2019.

Encara que inicialment Puig s'havia mostrat reticent a avançar la convocatòria, mai va arribar a descartar-la i així ho va deixar clar en les seves reiterades respostes públiques. De fet, en una roda de premsa el 3 d'agost de 2018 va assenyalar que en aquell moment no veia «motius polítics suficients» per avançar eleccions, però va remarcar: «Les circumstàncies polítiques en el futur poden canviar, com tot a la vida».

Els socis de govern de Puig -Compromís i Podem- sempre s'han mostrat en contra de l'avançament i advocaven per esgotar la legislatura perquè consideraven que encara queden «moltes qüestions per fer». A l'última setmana Puig ha reiterat que l'avançament electoral era «possible, però no probable» i ha insistit que tenia temps per reflexionar i parlar amb la gent fins al 5 de març, data màxima perquè es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat el decret de dissolució de les Corts.

Les reaccions

Això va portar el PP a criticar que estigués «marejant» amb aquesta possibilitat, mentre que Ciutadans considera que «serà un estalvi per als valencians i estarà bé» que coincideixin els dos comicis: «Com més aviat, millor, perquè els valencians estan farts del tripartit pancatalanista».

Per altra banda, el president del Govern va signar el Reial Decret de dissolució de les Corts i la convocatòria de les eleccions generals per al proper 28 d'abril. El reial decret va ser signat pel rei Felip VI i es publicarà avui al BOE.