06 de març de 2019
06.03.2019
Regió7

L'Audiència veu «violència desmesurada» en algunes actuacions policials de l'1-O

Ordena reobrir la investigació pels fets a l'escola Estel de Barcelona el dia del referèndum

06.03.2019 | 00:23
L'Audiència veu «violència desmesurada» en algunes actuacions policials de l'1-O

L'Audiència Provincial de Barcelona va reobrir ahir un cas per les càrregues de l'1 d'octubre a l'escola Estel de Barcelona i en la seva resolució assegura que en alguns centres «es va utilitzar una violència desmesurada», per la qual planteja la possibilitat d'imputar les lesions als responsables operatius.


La secció tercera de l'Audiència de Barcelona ha estimat el recurs presentat per l'Ajuntament de Barcelona i ha reobert el cas, que va ser sobresegut pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, en considerar que la falta de gravacions de vídeos o fotografies per identificar els agents no és motiu suficient per així decidir-ho i que cal aprofundir en la investigació.


L'Audiència assegura que no pot compartir «de cap manera la conclusió» de la resolució de sobreseïment i indica que «la inexistència de material videogràfic no pot impedir una completa investigació del que va passar». Al document es descriuen els fets de l'1 d'octubre i s'explica que «és de comú coneixement que en alguns centres agents de l'autoritat van procedir a requisar urnes i paperetes sense cap incident i en altres centres, en canvi, es va utilitzar una violència desmesurada».


Segons la sala, «existia mandat concret», emès per la Fiscalia i pel Tribunal Superior, «per impedir la votació».


No obstant això, «sabent que l'actuació dels agents antiavalots acostuma a ser contundent, no per això podem atorgar una espècie de patent de cors per a qualsevol acció de violència quan resulta innecessària, desproporcionada i amb clar abús de poder».


L'Audiència considera que «ha de ser analitzat en cada cas concret si l'ús de la força venia emparat per mandat judicial o bé va ser desproporcionat i innecessari per al fi de perseguir-lo».


Així, ha considerat necessari aprofundir en la investigació «no tant per saber quin agent concret va causar un lesió concreta», sinó «per descobrir les ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu», que sí que estan identificats.


A més a més, l'Audiència planteja que «la investigació concreta dels responsables de l'operatiu i de les consignes als agents permetrà a l'instructor ponderar si l'ús de la força que es va fer servir o si les ordres donades es van ajustar o no a la situació que s'hi va plantejar i així poder concloure si a aquest responsable o responsables els poden ser imputades les lesions ocasionades».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit