Una dotzena de treballadors del Parlament Europeu, en la seva majoria dones, han rebut aquest dimecres el secretari general de VOX, Javier Ortega Smith, amb una pancarta feminista com a mostra de rebuig a la presència del partit d'ultradreta espanyol a la seu de l'Eurocambra.

"Els nostres drets no són negociables", és el lema de la pancarta que ha mostrat aquest grup, que s'ha quedat dempeus i en silenci, mentre introduïa l'acte el seu organitzador, l'eurodiputat de l'ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS) polonès, Kosma Zlotowski.

El grup ha conclòs la seva protesta minuts després sense incidents i han abandonat la sala, abans que prengués la paraula Ortega Smith, qui ha dit que Europa "s'està allunyant dels fonaments de la seva constitució" i ha denunciat, a més, el que considera "la gran estafa de l'independentisme" català.

Els serveis de seguretat de l'Eurocambra van donar llum verda a l'organització d'aquesta conferència la setmana passada, després de concloure que l'esdeveniment no plantejava problemes per a l'ordre públic, malgrat que els eurodiputats nacionalistes, inclosos d'ERC, el PDeCAT i BNG, van denunciar la situació.

Anteriorment, el president del Parlament europeu, Antonio Tajani, va prohibir la celebració de dos actes més sobre la base de riscos per a l'ordre públic, el primer una conferència sobre Catalunya del president de Catalunya, Quim Torra, i el seu predecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, i el segon, un acte de la Falange Espanyola.

En ser preguntat a la seva arribada per qui va intentar que no se celebrés l'acte d'aquest dimecres, Ortega Smith ha replicat que "no saben res d'Europa" i que "Europa és la llibertat".

"Catalunya és Espanya, Espanya és Catalunya. Benvinguts a la resistència d'Europa", ha dit el secretari general de VOX com a arrencada del seu discurs a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

També ha explicat que els integrants de VOX es consideren europeus i volen "defensar Europa", però s'ha distanciat de "la manera en què administrativament s'anomena Europa", en al·lusió a la Unió Europea.

Ortega Smith ha alertat de les "greus amenaces" que, al seu parer, pesen sobre Europa per "diluir la seva identitat" i ha avançat que VOX aspira obtenir diversos eurodiputats el proper 26 de maig --les últimes projeccions li assignen set-- amb els quals reivindicarà un major pes per a Espanya, un pes que volen que quedi plasmat en un nou Tractat europeu.

El desafiament independentista i el judici al Tribunal Suprem de dotze líders independentistes catalans han centrat la resta del seu discurs i el de la resta d'intervinents, com la vicepresidenta de Relacions Institucionals del partit a les Balears, Malena Contestí, i el portaveu de VOX a Catalunya, Jorge Buxadé.

Crítiques d'ERC i BNG

A la sala, ocupada en dos terços de l'aforament de 200 seients que disposa, hi havia principalment simpatitzants de VOX, que han aplaudit les intervencions, però també han seguit els discursos els eurodiputats Jordi Solé d'ERC i Ana Miranda, del BNG, que han criticat que s'autoritzin discursos d'extrema dreta a l'Eurocambra.

"Estic aquí per denunciar la doble moral del Parlament Europeu quan es tracta d'autoritzar o no debats sobre Catalunya. Em sembla fantàstic que es debati sobre Catalunya des de perspectives molt diferents i les vegades que faci falta", ha advertit Solé, en declaracions a la premsa a la seva arribada a la conferència de VOX.

L'eurodiputat d'ERC ha denunciat especialment que la institució europea permeti intervenir en aquesta conferència a Ortega Smith, malgrat ser advocat de l'acusació popular que demana centenars d'anys de presó per a polítics que són demòcrates", en referència al judici al procés al Tribunal Suprem.

Miranda, vestida amb una samarreta amb el lema "No passaran", ha afegit que han intentat evitar fins a l'últim moment que se celebrés l'acte amb la presència "d'un partit xenòfob, racista, homòfob i que està incitant a l'odi".

Un altre eurodiputat present en l'esdeveniment de VOX ha estat l'eurodiputat liberal Enrique Calvet, qui ha pres la paraula per introduir Ortega Smith i ha assegurat que Europa "està començant a no complir amb la defensa" dels seus valors i drets fonamentals.

Calvet, que ha apuntat que no parla en nom del grup Liberal europeu (ALDE) del qual forma part i que no comparteix la "visió d'Europa" que té VOX, sí que ha assumit els arguments contra la independència de Catalunya i ha alertat del risc d'una UE "segmentada en 200 regions".