El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat aquest dimecres d'"intolerable" el dèficit fiscal de 15.000 milions que segons el seu parer pateixen les arques catalanes, i el líder del PP català, Alejandro Fernández, li ha respost que qui "roba" als catalans és el propi Govern.

Durant la sessió de control al president en el ple del Parlament, Torra i Fernández han protagonitzat un xoc dialèctic quan el dirigent popular ha preguntat "com pensa el Govern complir el seu compromís d'arribar a una Catalunya lliure de peatges".

"És efectivament un compromís d'aquest govern, és un compromís que amb els pressupostos que hem preparat anàvem avançant. I ho seguim mantenint", ha assenyalat.

No obstant això, Fernández ha acusat Torra de "no tenir ni idea" més enllà del seu "discurs líric del passat i futur de Catalunya", i ha incidit en la "hipocresia" que el Govern català durant dècades hagi actuat com "disciplinats lobistes a favor d'empreses concessionàries, "demanant ampliar sistemàticament les concessions".

"Han tingut una negociació pressupostària amb el Govern i no van demanar ajuda: van demanar un relator. Rescatar peatges els importa un pebrot", ha dit Fernández, que ha criticat que "s'han tret de la màniga" la proposta de l'eurovinyeta que "tots els cotxes pagaran, afegint un motiu més d'espoli als catalans".

I ha sentenciat: "No és Madrid qui roba als catalans. Són, han estat i em temo que seguiran sent vostès els que ens roben".

El desembre passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va marcar tenir llista en els pròxims tres mesos una proposta per implantar la vinyeta a les autopistes catalanes, un model de pagament per ús de les vies d'altes prestacions que contribuirà a eliminar "greuges".

En la seva rèplica, Torra ha incidit en el "dèficit fiscal insuportable" que "suporta" Catalunya i ha reiterat els successius "incompliments" pressupostaris de l'Estat.

"Són 15.000 milions d'euros que cada anys es van de Catalunya i no tornen. Aquest dèficit fiscal es converteix en dèficit social, d'infraestructures, de beques per als nostres estudiants, com també inversions incomplertes sempre per l'Estat en infraestructures", ha assenyalat.

I ha defensat la implantació de la vinyeta, "fruit d'una directiva europea": "Avançarem per aquest camí, intentant donar la millor solució als catalans, però reivindicant que aquest país no tindrà les infraestructures que mereix fins que puguem gestionar els nostres recursos al cent per cent", ha conclòs el president.