L'exconseller de Salut de Catalunya Toni Comín va instar ahir la societat catalana a «reaccionar fortament» quan surti la sentència del judici del procés que se celebra al Tribunal Suprem perquè, si no és així, «Espanya pensarà que ha guanyat».

Així ho va manifestar en l'acte de presentació a Londres del Consell per la República, un òrgan que busca internacionalitzar la causa sobiranista.

Comín, que va marxar a Bèlgica després de la celebració del referèndum il·legal sobre la independència catalana de l'1 d'octubre del 2017, va afirmar que Espanya «intenta guanyar als tribunals allò que no pot guanyar a les urnes».

El polític va dedicar bona part de la seva intervenció, que va tenir lloc en una sala annexa al Parlament de Westminster, a exalçar la figura de l'ex-primer ministre britànic David Cameron.

Comín va elogiar que el conservador accedís a celebrar el referèndum d'independència d'Escòcia del 2014 -en el qual el 55,3% van votar per seguir com a part del Regne Unit- i va lamentar que el Govern d'Espanya no seguís l'exemple.

L'exconseller de Salut va qualificar Cameron com «la bèstia negra» de la dreta espanyola, perquè cada cop que personalment ho esmentava a algun polític d'aquesta ideologia es desfermava «la histèria».

«Des que Cameron va aprovar la celebració d'aquell plebiscit no tenen cap argument sòlid per rebutjar el referèndum de Catalunya», va sentenciar.

L'exconseller ha afirmat que «Catalunya no va a renunciar a votar per l'autodeterminació» i va sostenir que Espanya «no es pot mantenir com una democràcia normal» si no accedeix a aquesta petició.