El màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, va declarar ahir al Suprem que l'1-O els agents només van actuar contra el que ells anomenen «muralles humanes», formades per persones adultes on, segons va assegurar, no hi havia ni infants ni gent gran. Els advocats voluntaris de l'1-O al Bages denuncien que això «no és cert», ja que a Fonollosa, per exemple, els agents van arrossegar una dona de 70 anys, que, com a conseqüència, va patir una fractura de radi.

Així ho explicava ahir David Casellas, coordinador dels advocats voluntaris bagencs. «Tothom té presents les imatges de Fonollosa. Persones de totes les edats es trobaven pacíficament concentrades a la plaça de l'Església, al costat de l'ajuntament, on hi havia una sola urna per votar», recorda Casellas. Segons afegeix, «un important nombre d'agents uniformats van irrompre i, sense cap advertència prèvia i fent ús desproporcionat de la força, van començar a tibar la gent d'alguna de les extremitats, ja siguin braços o cames, a la vegada que els llançaven a terra amb força».

Un vídeo aportat al Tribunal Suprem (que es pot visualitzar a la web d'aquest diari) demostra que, entre la quarantena de persones que eren a la plaça de Fonollosa, la primera que van decidir tibar d'un braç mentre estava tranquil·lament asseguda en una cadira, i llançar-la a terra, va ser una dona d'edat avançada, de 70 anys. De resultes de la caiguda va patir fractura de radi. Va denunciar els fets, és acusació particular contra la Guàrdia Civil en les causes obertes al Jutjat de Manresa i serà testimoni al judici del Tribunal Suprem «per explicar la veritat», segons Casellas.