El líder d'ERC, Oriol Junqueras, serà finalment qui encapçalarà la candidatura d'ERC a les eleccions generals del 28 d'abril i en les europees del 28 de maig, perquè el seu partit creu que «és la millor manera de denunciar la situació de repressió i de vulneració de drets que pateix Catalunya».

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va explicar que l'executiva d'ERC va decidir que, «mentre hi hagi repressió, Junqueras serà el cap de llista en totes les eleccions que hi hagi a partir d'ara», el que implica que encapçali la candidatura a les generals, però també a les europees, en les quals ja s'havia decidit prèviament que seria el primer candidat.

L'acord adoptat per l'executiva d'ERC no serà efectiu per a les eleccions municipals perquè, segons va corroborar Vilalta, «és tècnicament impossible que Junqueras pugui encapçalar les llistes en tots els ajuntaments», però sí que s'intentarà que pugui ser el cap de llista en la resta de comicis.

L'actual portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, serà en un lloc prominent de la llista per Barcelona de les eleccions generals del 28 d'abril i serà, en la pràctica, qui liderarà la campanya electoral, «serà la cara visible» de la candidatura, va precisar Vilalta, ja que Junqueras es troba a la presó i està sent jutjat pel Tribunal Suprem.

La portaveu d'ERC va destacar que «en el context d'un judici contra líders polítics i de repressió contra els drets i llibertats de Catalunya, en la qual es vol criminalitzar la democràcia i es persegueix les urnes, creiem que la millor resposta és més democràcia».

ERC considera que «tècnicament» no hi ha una incompatibilitat legal per ser candidat a les eleccions generals i a les europees, i que podria obtenir les dues actes de diputat un cop escollit, encara que posteriorment hauria de renunciar a una d'elles.

Amb la decisió de col·locar Junqueras com a candidat en totes les eleccions en què això sigui possible, ERC pretén llançar el missatge que «la democràcia no es pot empresonar», va explicar la portaveu republicana.

«Junqueras és qui millor representa el país que volem tenir, plural i amb capacitat de sumar per aconseguir un país més just i en el qual siguin respectats els drets democràtics», va afegir Vilalta, que va precisar que la resta de noms de les llistes d'ERC s'aniran coneixent els propers dies.

Aquests noms es donaran a conèixer, com a màxim, coincidint amb la reunió del Consell Nacional d'ERC, que podria tenir lloc el dissabte dia 16 i és l'òrgan que li correspon ratificar totes les llistes electorals.

A part d'encapçalar la llista a les eleccions europees, Junqueras, també serà el candidat de l'Aliança Lliure Europea (EFA) a presidir la pròxima Comissió Europea (CE), si bé es tracta d'una designació simbòlica, ja que no té opcions reals de dirigir l'Executiu comunitari.

L'EFA, que es defineix com a «organització paraigua que reuneix 40 partits progressistes nacionalistes, regionalistes i autonomistes de tota la Unió Europea» i s'alia amb els Verds del Parlament Europeu, va acordar formalment la candidatura de Junqueras per unanimitat en la seva assemblea general, segons va anunciar la formació.

Junqueras serà, per tant, el cap de llista de l'EFA a les eleccions europees del pròxim 26 de maig, en el paper del que en l'argot comunitari es coneix com a «Spitzenkandidat».