La polèmica per la possible instrumentalització de les institucions públiques a favor del PSOE suma un nou capítol. El ministeri d'Exteriors va demanar a funcionaris del departament que elaboressin textos polítics per al Grup Parlamentari Socialista. Segons El Mundo, en un correu electrònic enviat la primera setmana de gener, l'equip de Josep Borrell va demanar als directors generals del ministeri que redactessin «proposicions no de llei» per al Congrés i «mocions» per al Senat.

Aquests «textos» que havien de presentar els funcionaris del ministeri s'enviaven després a l'assessoria parlamentària del PSOE. És a dir, als primers se'ls va posar al servei del partit, i amb el beneplàcit del director de gabinet del ministre Josep Borrell, Camilo Villarino, que coneixia aquestes pràctiques i les supervisava, segons estableix el correu. Villarino també va conèixer, després, l'estratègia de la Moncloa per usar els ministeris com a recopiladors d'«arguments d'atac davant d'altres partits, sobretot el PP», ja que és un dels destinataris d'un altre correu que va enviar el 24 de febrer Andrea Gavela Llopis, directora adjunta del gabinet de Pedro Sánchez, als directors de gabinet de tots els departaments de l'Executiu.

Les sospites de l'oposició sobre una «guerra bruta» contra el Partit Popular i Ciutadans des del Govern arriben en un moment en què han crescut les crítiques de tots dos partits pel presumpte ús partidista de les institucions que està duent a terme el president en altres àmbits com la convalidació de reials decrets a la diputació permanent del Congrés, els resultats sense cuinar del baròmetre del CIS, les crítiques als rivals del PSOE des de les rodes de premsa del Consell de Ministres o les declaracions que fa Sánchez sobre Felip VI en el seu llibre Manual de resistencia.

El PP va respondre demanant explicacions a Pedro Sánchez i la dimissió d'Andrea Gavela i del seu cap immediat, Iván Redondo, director del gabinet del president. Per a la portaveu del Grup Parlamentari Popular, Dolors Montserrat, el PSOE vol fer servir «els ministeris com a instrument d'atac al PP, i tot pagat amb els nostres impostos».

En aquest sentit, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat més representatiu a les Administracions Públiques, va criticar el ministeri d'Exteriors per «dedicar el personal funcionari d'aquest departament a tasques polítiques partidistes al servei del PSOE». CSIF va assegurar en un comunicat que es tracta d'un «abús inadmissible» i va defensar la independència dels funcionaris, «un personal altament qualificat i que accedeix al seu lloc de treball després d'un procés selectiu públic i transparent, en què acrediten el seu mèrit i capacitat». Fonts del ministeri van confirmar que, efectivament, les proposicions no de llei que es van fer llavors van ser redactades per funcionaris.

Des del CSIF van defensar que la «professionalitat» dels funcionaris ha de gaudir de total independència, governi el partit que governi, perquè «el seu únic objectiu és prestar el millor servei públic». En aquest sentit, el sindicat va proposar que els càrrecs fins al rang de director general deixin de ser de lliure designació i, per tant, siguin rellevats cada vegada que es produeix un canvi en el Govern. És a dir, que els directors generals -i tots els càrrecs menors que aquest- deixin de ser de lliure designació.