L'Aliança Lliure Europea (ALE, o EFA en anglès), el partit europeu on s'integra Esquerra juntament amb una quarantena de formacions d'altres estats, ha triat aquest dijous per unanimitat Oriol Junqueras com el seu candidat a presidir la Comissió Europea, l'anomenat 'Spitzenkandidaten'. Així ho han decidit els representants de les diferents formacions durant l'Assemblea General del partit, que se celebra a Brussel·les. És la primera vegada que ALE, que actualment forma grup parlamentari amb els Verds a l'Eurocambra, presenta un 'Spitzenkandidaten' a les eleccions europees.

Segons ha explicat en un comunicat l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, que és alhora president d'ALE, amb la candidatura de Junqueras es vol "visibilitzar la repressió que hi ha a l'estat espanyol" i posar de manifest "la regressió de drets fonamentals i de democràcia que hi ha a tota la UE".

Presentar Junqueras com a candidat, afirma Solé, és una "bona estratègia" per "fer aflorar la injustícia" que faci gairebé 500 dies que el líder d'ERC es troba en presó preventiva "per haver permès l'exercici del dret a l'autodeterminació", un dret que "uneix" tots els partits membre d'ALE.

Designat formalment com a candidat, el líder empresonat d'Esquerra serà la imatge del partit europeu durant la campanya a les europees. La resta de candidats dels altres partits ja anunciats són Manfred Weber (Partit Popular Europeu), Frans Timmermans (Partit Socialista Europeu) i Ska Keller i Bas Eickhout (Verds) i Jan Zahradil (Conservadors i Reformistes Europeus).

Spitzenkandidaten és el terme alemany que designa el procediment pel qual cada partit polític europeu presenta un aspirant a presidir la Comissió Europea, tot i que, tècnicament, als tractats europeus no hi ha cap obligació formal perquè el candidat de la família política que guanya les eleccions europees acabi presidint l'executiu comunitari.

El mètode es va crear l'any 2014 amb l'objectiu de reforçar la legitimitat democràtica de les eleccions al Parlament Europeu, però l'ALE no va presentar-hi llavors cap candidat.

La candidatura de Junqueras es presentarà oficialment aquest dijous a la tarda en un acte a la capital belga que comptarà, entre altres, amb l'assistència de Diana Riba, número dos d'ERC a les europees i parella de Raül Romeva.