No va sentir la música que aportava un to festiu familiar, segons les defenses, a la manifestació davant la conselleria d'Economia el 20-S, sinó crits de «No sortireu» i insults. La secretària judicial del jutjat número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, un dels testimonis clau de l'acusació, va fer ahir un relat gairebé apocalíptic del que va viure la comitiva judicial encarregada dels escorcolls aquell dia a la seu del departament, a l'exterior de la qual es van aplegar fins a 40.000 manifestants durant la jornada.

Del Toro, que no va deixar publicitar la seva imatge, va aportar un relat detallat, hora a hora, de la seva vivència a dins de l'edifici, fora del qual ben d'hora del matí ja s'aplegaven desenes i centenars de persones. Del Toro va explicar que s'hi va traslladar amb una vintena d'agents de la Guàrdia Civil i que ja de seguida va poder veure «incidents», a més de constatar «zero col·laboració» per part dels Mossos. La secretària judicial va narrar com va poder escoltar càntics provinents de l'exterior («No sortiran», «No passaran») i va atribuir nebulosament a Carme Forcadell alguna de les proclames que es van fer aquell dia.

Del Toro, convertida en un ariet de l'argumentari de fiscalia, va relatar una jornada pel·liculesca, un tràfec constant per l'interior de l'edifici a la recerca d'una documentació que ningú no li facilitava i durant la qual una Mosso d'Esquadra va haver de dur a la comitiva, ja a la tarda, «cinc entrepans per pietat» en constatar, va dir, que els seria impossible, per seguretat del pizzer, encarregar unes quatre estacions.

A l'hora de sortir, quan ja havia enllestit l'escorcoll, «vaig veure un mar de gent», i el que durant la jornada va dir que havia estat «preocupació i estrès» en aquella hora es va convertir en «por». Del Toro, que buscava una sortida de l'edifici, va arribar a demanar «un helicòpter», fet que va provocar somriures entre els agents de la Guàrdia Civil per la impossibilitat del requeriment. Els agents li van proposar tres plans per abandonar l'edifici, que Del Toro va descartar, perquè consistien a sortir per la porta principal, ja fos escortada per agents o mitjançant un passadís de civils o de policies. «Era inadmissible», va dir. Segons va explicar al Tribunal, va demanar al jutge (ja difunt) Ramírez Sunyer que «em tragués d'allà». Els Mossos, que tenien l'encàrrec del jutge de facilitar una sortida «en mitja hora», van proposar travessar a l'adjacent teatre Colisseum tot superant «un muret d'un metre», acompanyada de 8 mossos, passar pels camerinos del teatre i sortir protegida fins a un cotxe no logotipat dels Mossos. «Al final del dia, allò era un tumult», va dir Del Toro, que va explicar haver tingut seqüeles psicològiques per aquella experiència.

Una estona abans, el coronel Diego López de los Cobos va concloure la seva declaració ajornada el dia abans. Les defenses van intentar extreure contradiccions del seu testimoni del dia anterior. «En un estat de dret és impossible la convivència ciutadana sense respecte a la llei», va insistir De los Cobos, que va reconèixer que no es van adjuntar als informes de l'operatiu de l'1-O les fotografies fetes pels agents de Guàrdia Civil i Policia Nacional.