08 de març de 2019
08.03.2019

Dones dignes d'admiració

EWoman, que ha celebrat esdeveniments en quinze ciutats i ha premiat 60 dones pel seu talent i lideratge, s'ha consolidat, en només dues edicions, com un gran punt de trobada per compartir experiències, reconèixer el mèrit de la dona emprenedora, avançar en la cultura de la igualtat i progressar junts com a societat.

08.03.2019 | 00:10

Els seus premis reconeixen la tenacitat, la valentia i la capacitat de dones que, amb la seva extraordinària tasca, demostren que la seva inspiració és essencial per transformar la realitat social i construir un futur més just, més lliure i de millors oportunitats.

Més enllà de la motivació que inspiren els casos d'èxit que protagonitzen les premiades, eWoman és un tribut a la lluita de milions de dones al món per desenvolupar-se íntegrament com a persones; com a mares en molts casos i, alhora, com a professionals.

Una lluita que és constant i que, sovint, no està exempta d'obstacles. A base d'intel·ligència i dedicació, les dones porten molts anys demostrant, sovint a l'ombra, la seva enorme vàlua en el món laboral.

En el Dia Internacional de la Dona és de justícia recordar noms com el d'Hipatia d'Alexandria, la primera dona matemàtica que va destacar en camps com l'àlgebra i l'astronomia; Marie Curie, els descobriments van ampliar el nostre coneixement sobre radioactivitat; Benazir Bhutto, la primera dona que va ser elegida primera ministra d'un país musulmà, o Margarita Salas, científica espanyola actual els treballs de la qual estan permetent grans avenços en bioquímica i biologia molecular.

Reconèixer l'important paper que les dones exerceixen en la societat fa grans les nacions i les fa lliures.

En les últimes dècades hem assistit a conquestes socials i avenços legals molt rellevants que estan sent decisius per facilitar la incorporació de la dona al mercat laboral, donar curs a la seva creativitat i la seva capacitat d'emprenedoria i permetre, per tant, que aflori el talent.

Però queda encara molt camí per fer. I per recórrer aquest camí que condueixi la dona a noves i millors destinacions és bàsica l'educació; l'educació a l'escola, amb els nens, i a casa, amb els nostres fills, per aconseguir entre tots -homes i dones- que la formació en igualtat formi part, des del principi, dels nostres valors, del nostre sistema educatiu i de la nostra manera de veure el món.

Malala Yousafzai, estudiant pakistanesa que el 2014, amb només 17 anys, va ser reconeguda amb el Nobel de la Pau, diu: «Per fer-me poderosa només necessito una cosa: educació».

Als països avançats, segons la Unesco, les nenes obtenen millors resultats escolars que els nens, les seves notes són superiors, són millors en matemàtiques i en lectura, repeteixen curs amb menys freqüència i és major el nombre d'universitàries que d'universitaris.

No obstant això, aquesta realitat no es tradueix en una major facilitat d'accés al mercat del treball. Per cada deu homes que treballen en el món, només sis dones estan ocupades, segons l'OIT. Les xifres confirmen a més que hi ha grans bretxes de gènere en els salaris i en la protecció social.

Per això és vital que les dones reforcem la nostra autoestima, creiem en els nostres projectes, portem endavant les nostres idees i ocupem cada vegada més espai en els àmbits polítics, econòmics i empresarials on es prenen les decisions. Volem ocupar aquests espais sense que per això ens obliguin a renunciar a la nostra maternitat i als nostres fills.

Un estudi recent de Nacions Unides conclou que només el 23,3% dels parlamentaris nacionals al món són dones. És veritat que aquest percentatge amb prou feines arribava a l'11% el 1995, però el ritme en què es desenvolupa aquesta urgent i necessària transformació està sent encara massa lent.

El capital humà que representa la dona en la nostra societat és extraordinari i iniciatives com eWoman contribueixen a donar-li visibilitat.

Les premiades d'aquest certamen són exemple de constància i superació. La seva energia, empenta i determinació ens ajuden a comprendre que tot és possible si es posa obstinació i il·lusió.

I són moltes les dones espanyoles que avui aposten amb força per l'emprenedoria com a via per convertir les seves idees en negoci i generar oportunitats professionals que es corresponguin amb la seva formació i amb les seves aspiracions.

A Espanya, que és un dels països europeus amb major cultura d'emprenedoria, les dones que emprenen representen ja el 45% del total, cosa que ens situa bastant per sobre de la mitjana europea.

A Prensa Ibérica, grup editor de 18 diaris a Espanya, creiem que, des dels nostres mitjans, també podem donar suport a la dona emprenedora de la manera que millor sabem: donant notorietat al talent femení i premiant els seus èxits a través d'iniciatives com eWoman.

En molt poc temps aquest circuit de trobades s'ha convertit en punta de llança del nostre esforç per aportar en la construcció d'una societat millor i més pròspera.

Jane Austen creia que «no existeixen les distàncies quan hi ha un motiu». Per això confiem que eWoman serveixi per escurçar distàncies, acostar posicions, obrir diàleg i ajudar-nos a créixer i a abraçar els nostres somnis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit