Acabar amb totes les desigualtats i aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones al nostre país i al conjunt d'Europa és una meta que ens incumbeix a tots. Per això, el feminisme segueix sent una eina fonamental, però hi ha diferents maneres d'entendre'l i defensar-lo. Que el feminisme sumi tants ciutadans com sigui possible és una cosa per la qual cosa hauríem de treballar tots els que creiem en la igualtat.

Per això estic orgullosa de reivindicar un feminisme inclusiu i modern de la mà del liberalisme, i de fer-ho prenent com a referent Clara Campoamor, una liberal pionera en la lluita pel dret a vot de les dones. No hi ha igualtat sense llibertat i estic convençuda que allà on hi ha més llibertat, hi ha més feminisme.

Als liberals no ens agraden els monopolis ni els oligopolis. I, tradicionalment, diferents partits polítics i ideologies han intentat patrimonialitzar el feminisme, intentant repartir carnets de feministes. A Espanya hi ha milions de dones que no se senten representades pels partits que diuen «portavozas», sinó pels èxits assolits en matèria d'igualtat com l'augment dels permisos de paternitat (la primera mesura aconseguida per Cs en arribar al Congrés), o la deducció en l'IRPF de 1.000 euros a l'any per a mares treballadores amb fills de 0 a 3 anys educats en escoles infantils.

En contra del que volen donar a entendre alguns partits polítics la lluita per la igualtat entre ­homes i dones no es pot centrar en canviar paraules sinó en canviar polítiques i en aprovar millores que ens acostin cap a la igualtat.

Lamentablement, a Espanya continua havent-hi moltes dones que han de triar entre la seva maternitat i la seva carrera professional, continua existint una bretxa salarial sagnant i la xacra de la violència masclista continua arrabassant la vida de massa dones cada any. Seguir avançant en mesures que afavoreixin la igualtat en l'àmbit laboral, aplicar el Pacte d'Estat contra la Violència Masclista aprovat amb consens al Congrés dels Diputats i garantir una educació que fomenti els valors del respecte, la corresponsabilitat i la superació d'estereotips i rols caducs són mesures eficaces i necessàries al nostre país.

Les nostres mares i les nostres àvies van lluitar per la igualtat de drets entre homes i dones i a la nostra generació li toca lluitar per aconseguir una igualtat real i efectiva entre ambdós sexes. El feminisme liberal és també aquell que reconeix els enormes avenços aconseguits fins ara, però que és molt conscient del camí que encara ens queda per recórrer. El feminisme no hauria de ser utilitzat per dividir els ciutadans, sinó per unir-nos al voltant d'un objectiu comú. Recorrem junts aquest camí sense deixar ningú enrere amb ­polítiques eficaces i útils.