08 de març de 2019
08.03.2019
Regió7

El Govern al·lega que tots els executius han aprovat decrets

Trasllada a la junta electoral que Zapatero i Rajoy van tirar endavant 11 normes en període electoral

08.03.2019 | 00:09
El Govern al·lega que tots els executius han aprovat decrets

El Govern central va aportar a la Junta Electoral Central (JEC) la relació de continguts aprovats pels Consells de Ministres dels expresidents José Luis Rodríguez Zaptero i Mariano Rajoy des que van anunciar la data de les eleccions generals següents a la seva celebració, els quals van aprovar un total de tretze reials decrets (onze el Govern socialista i dos el popular) i que van ser anunciats en roda de premsa.

El secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, va incloure aquesta documentació en el seu escrit a la JEC demanant l'«arxivament o la inadmissió» de la reclamació plantejada pel PP, que vol que se suspenguin durant el procés electoral les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres que tinguin mesures «electoralistes». Les al·legacions de l'Executiu inclouen les 37 rodes de premsa celebrades després de tots els Consells de Ministres, el 2011, 2015 i 2016, un cop anunciades eleccions i, després, dissoltes les Corts Generals.

El 2011, Zapatero va anunciar el 28 de juliol la celebració d'eleccions i, fins al dia de la votació, 20 de novembre, el Govern va aprovar onze reials decrets llei: set d'ells abans de la dissolució de les Corts el 27 de setembre i 4 en el període posterior. Una setmana després de convocar les eleccions, el Govern aprovava un reial decret llei amb tres mesures urgents, la primera en relació amb la reducció del dèficit i la reactivació de l'economia i l'ocupació, reduint –de manera temporal– l'IVA del 8% al 4% per a l'adquisició d'habitatge nou. Les altres dues van consistir en una modificació de l'impost de societats i una reforma per reduir la despesa farmacèutica.

Ja el 2015, Rajoy va anunciar el 20 de desembre per celebrar eleccions gairebé tres mesos abans, el 2 d'octubre. Aquell mateix dia el Consell de Ministres va donar el vistiplau a un reial decret llei per regular les comissions per la retirada d'efectiu en els caixers automàtics. L'altre reial decret llei aprovat pel seu Executiu en període electoral va ser el 30 d'octubre, amb el Parlament ja dissolt, per adoptar mesures urgents per reparar els danys causats per temporals de pluja a Canàries i el sud i l'est peninsular en els mesos de setembre i octubre d'aquell any.

A la denúncia del PP davant la Junta Electoral Central, els populars demanaven també que s'advertís l'Executiu de Pedro Sánchez sobre la possibilitat de ser sancionat, en cas d'incompliment, amb una multa que pot arribar als 3.000 euros si es tracta d'autoritats o funcionaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook