El president del partit d'ultradreta Vox Javier Ortega ha presumit a l'Eurocambra que "gràcies" a Vox "existeixi" la causa contra els dotze líders independentistes. En una conferència al Parlament Europeu, el líder d'extrema dreta ha criticat la "inacció" de la fiscalia i l'advocacia de l'estat a principis del 2017, però ha assegurat que el seu partit "va aconseguir" que també ells es "querellessin" contra els independentistes. Ortega ha reiterat la seva acusació "d'organització criminal" al govern català i a l'ANC, Òmnium i l'AMI de ser "moviments totalitaris i facinerosos". Ortega ha acabat la seva intervenció cridant 'visca Espanya, visca Europa i Puigdemont a presó!".

Vox ha alertat que Europa està "amenaçada pel globalisme" i "el multiculturalisme". "No es defensa Europa obrint les portes a una invasió migratòria", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que "Europa no s'entén sense l'aportació espanyola", com la batalla de Lepant o Carlos V. "Sense això, la totes les senyores d'aquesta sala anirien en burca", ha afirmat.

Convidats per un eurodiputat polonès de Llei i Justícia, el secretari general de Vox Javier Ortega, el portaveu a Catalunya Jorge Buxadé i la vicepresidenta de relacions institucionals a les Illes Balears, Malena Contestí, han participat en l'acte titulat "Catalunya, una regió espanyola". També han parlat l'historiador Jesús Sanz, l'editora en cap d'Intereconomia, Rosa Cuervas i l'eurodiputat independent del grup liberal ALDE, Enrique Calvet. Entre els assistents a la conferència hi havia l'exdirigent del PP i exmembre de Vox, Aleix Vidal Quadras.

Polèmica per l'acte

El partit d'ultradreta Vox ha fet aquesta conferència després de rebre l'autorització dels serveis de la institució que no va detectar "problemes" de seguretat".

Un grup feminista ha mostrat cartells amb el missatge "els nostres drets no són negociables" a l'acte de Vox a l'Eurocambra i els eurodiputats Jordi Solé d'ERC i Ana Miranda del BNG han protestat davant dels mitjans per la celebració de l'acte abans del seu inici.

La polèmica per l'acte de Vox es produeix després que el Parlament Europeu va vetar recentment un acte del president de la Generalitat Quim Torra i l'expresident Carles Puigdemont, que finalment van celebrar en un hotel de Brussel·les. El Parlament Europeu va adduir llavors motius de seguretat.