La sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional ha confirmat dues multes imposades a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per l'Agència de Protecció de Dades, una de 200.000 euros per una enquesta prèvia al referèndum del 9-N del 2014 i una altra de 40.000 euros per la falta de seguretat en el tractament de les dades personals que van extreure des d'Anonymous Catalunya.

En una sentència, l'Audiència Nacional rebutja el recurs que va presentar l'ANC, que llavors presidia l'ara expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, que està sent jutjada per rebel·lió al Tribunal Suprem en relació amb l'1-O.

El gener, aquesta mateixa sala va confirmar en una altra sentència la multa de 200.000 euros que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va imposar el 2015 a Òmnium Cultural per haver vulnerat la normativa de protecció de dades en aquella «gigaenquesta» sobre el referèndum del 9-N del 2014.

La que afecta ara l'ANC relata, igual que la d'Òmnium Cultural, que els fets es remunten als mesos d'octubre i novembre del 2014, quan totes dues entitats van promoure una «gigaenquesta» en tot l'àmbit de Catalunya i que afectava tres milions de domicilis.

El formulari del sondeig constava d'un total de sis preguntes i finalitzava preguntant: «Anirà a votar el dia 9 de novembre?».

Per correu postal

Les preguntes de l'enquesta es van formular per correu postal i a través de 30.000 voluntaris que feien visites «casa per casa». Si els enquestats no obrien o no volien o no podien respondre l'enquesta, es preveia la possibilitat de dipositar el fullet en el marc de la porta de l'habitatge perquè aquests enquestats el retornessin després per correu.

D'aquesta forma els enquestadors van recollir anotacions referents a cadascun dels habitatges visitats amb indicacions concretes (no anirà a votar, no és legal, no interessa, no vol atendre, no obren, no volen fer-la).

Un cop finalitzada l'enquesta, en cada àmbit geogràfic es procedia a la seva mecanització a través d'una aplicació facilitada per l'ANC.

La sala que ha confirmat la sanció de l'agència de protecció de dades entén que l'Assemblea va tractar les dades personals dels enquestats sense el consentiment reforçat que aquesta categoria especial de dades personals requereix, amb vulneració del que assenyala l'article 7 de la Llei orgànica de protecció de dades.

I és que «figura acreditada que en els formularis examinats pels inspectors de l'AEPD, tant mecanitzats com pendents d'això, no s'havia procedit a la separació física de la part destinada a registrar les respostes i la part destinada a recollir dades de caràcter personal».