L'exconsellera de Presidència Neus Munté va assenyalar ahir en el judici del procés que, després de rebre cinc advertències del Tribunal Constitucional, «l'únic escenari» que intuïa «era una desobediència» davant el precedent del 9-N pel qual va ser inhabilitat l'expresident Artur Mas.

L'exconsellera va al·legar que, quan va dimitir, dos mesos i mig abans de l'1-O, el Govern de Puigdemont no apostava «en cap cas» per la via unilateral i va remarcar que el Govern sempre es va moure en un escenari de «recerca de diàleg i solució acordada» amb el Govern de Mariano Rajoy amb vista a acordar un referèndum. «Jo compartia i comparteixo aquesta via», va dir Munté.

Munté va explicar que, abans de presentar la dimissió el 14 de juny del 2017, únicament es va plantejar «l'escenari del 9-N», que va finalitzar amb una condemna per desobediència a Mas i a tres membres més del seu Govern, inclòs Francesc Homs, ara advocat del procés. Però, d'altra banda, Munté va assenyalar que en cap moment va tenir «la sensació que estava desobeint» el Tribunal Constitucional i, encara que no li feia por que pogués incórrer en responsabilitats penals, va confessar que va sentir «respecte».

Aquest panorama, va admetre, li generava una situació difícil en el seu dia a dia, que agreujava el moment personal complicat pel qual estava passant, sobretot durant el primer semestre del 2017, quan va perdre el seu pare.

Això, unit a la «sensació de sobrecàrrega o desbordament» que sentia, i no cap desavinença política, va ser el que la va conduir a presentar la dimissió a l'expresident Puigdemont en considerar que «no estava en disposició» d'exercir les seves responsabilitats.

Munté va revelar que la va afectar el cessament del seu company de gabinet, l'exconseller d'Empresa Jordi Baiget, i que així ho va transmetre a Carles Puigdemont, que va justificar públicament que en va prescindir per una qüestió de confiança.