El Govern veneçolà va ordenar la suspensió de la jornada laboral i lectiva d'ahir divendres pel tall de subministrament ocorregut la nit anterior a la principal central hidroelèctrica de Veneçuela, que va deixar sense energia a gran part del país.

El president Maduro «ha suspès les classes i jornades laborals el dia d'avui per facilitar els treballs i esforços per a la recuperació del servei elèctric al país, víctima de la guerra elèctrica imperial!», va fer públic ahir la vicepresidenta Delcy Rodríguez al seu compte de Twitter.

Els talls d'energia elèctrica són freqüents en la nació, membre de l'OPEP, que fa cinc anys que pateix una recessió amb hiperinflació i un deteriorament en la qualitat dels serveis públics.

A causa de l'apagada, el servei de telefonia mòbil es va veure afectat i les línies del metro de Caracas van deixar d'operar. Davant la falta de transport, centenars de persones caminaven per les principals avingudes de la capital veneçolana.

La fallada elèctrica es va produir en l'inici de l'horari de més afluència de passatgers al metro de Caracas, que té unes 40 estacions i mobilitza diàriament uns tres milions de persones, segons sindicalistes.

L'autoproclamat «president encarregat» Juan Guaidó va atribuir els talls elèctrics al país a la «cor-rupció» a Miraflores i va convocar la població a sortir avui al carrer per reclamar «que cessi la usurpació» del mandatari, Nicolás Maduro. Guaidó va publicar un vídeo a través del seu compte a la xarxa social Twitter en què remarca que «és important» saber que «només la corrupció, el desastre, és el que ha causat aquesta situació».

«Veneçuela és un país que va exportar l'excedent d'energia elèctrica a la regió, el país amb les reserves petrolieres més grans del món, i estem patint aquesta situació», va lamentar. Així mateix, va expressar la seva preocupació «per la gent que està amb dificultat a casa seva, el menjar que es comença a descompondre, els hospitalitzats (...) per la falta d'energia elèctrica», ha manifestat. Per això, Guaidó ha reiterat que «la solució a tot això és que cessi la usurpació» i va instar a sortir avui al carrer per protestar contra el Govern de Maduro i que els ciutadans reivindiquin el seu «dret a exigir».

En una sèrie de missatges publicats poc després, l'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela va recordar que les autoritats «van decretar l'emergència elèctrica el 2009, i el 2013 van militaritzar el servei elèctric». «Més de 100.000 milions de dòlars robats del sistema elèctric», va denunciar.