El ministre britànic per al Brexit, Stephen Barclay, va dir ahir que «no és el moment de repetir vells debats», després que la Unió Europea hagi ofert a Londres la possibilitat d'abandonar de manera unilateral la unió duanera en la qual quedaria inclòs després del Brexit, però mantenint la resta d'elements de la clàusula de salvaguarda per evitar el retorn a una frontera dura entre el Úlster i Irlanda.

«Amb una data límit molt real imminent, no és el moment de repetir vells debats», va dir Barclay a través del seu compte en la xarxa social Twitter. «El Regne Unit ha presentat noves propostes clares. Necessitem acordar una solució equilibrada que pugui funcionar per a totes dues parts», va afegir.

Poc abans, Barnier havia revelat en una sèrie de missatges en aquesta mateixa xarxa social que «la UE promet donar al Regne Unit l'opció de sortir de la unió duanera unilateralment, mentre es mantenen la resta d'elements del 'backstop' (la clàusula de salvaguarda, en argot comunitari) per evitar una frontera 'dura'». «No es forçarà el Regne Unit a romandre en la unió duanera contra la seva voluntat», va afegir.

En la pràctica, això suposa que, en el futur, Londres podria sortir de la unió duanera però Irlanda del Nord quedaria emmarcada en aquesta, una opció que ja va rebutjar Londres perquè, al seu judici, violava la sobirania territorial del país.

El francès va informar els ambaixadors dels Vint-i-set sobre les converses en marxa amb Londres i que s'ha ofert al Regne Unit «una interpretació legalment vinculant» de l'Acord de Retirada. A més de la possibilitat d'abandonar unilateralment la unió duanera, va explicar que l'Acord de Retirada ja consdiera, en el seu article 178, que el panell d'arbitratge pugui donar al Regne Unit una «suspensió proporcionada» de la clàusula de salvaguarda per a la frontera irlandesa «si la UE trenca les seves obligacions de bona fe per negociar solucions alternatives».

Així mateix, Barnier va garantir que la UE «està preparada per donar força legal a tots els compromisos de la carta del gener del president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, a través d'un comunicat interpretatiu conjunt». «La UE continuarà treballant intensament els pròxims dies per assegurar que el Regne Unit abandona la UE amb un acord», va finalitzar el cap negociador de la UE.

Els missatges van ser publicats poc després que la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, instés la UE a donar «només una empenta més» per posar fi a l'estancament.