10 de març de 2019
10.03.2019

Els Mossos van gestionar 4.447 casos de desaparició el 2018 i en van resoldre el 94%

En aquest moment hi ha cinc investigacions criminals obertes de desapareguts, totes per homicidi amb ocultació de cadàver

10.03.2019 | 00:17
El portaveu dels Mossos, Albert Oliva, durant la roda de premsa sobre casos de desaparició

Els Mossos d'Esquadra van gestionar 4.447 desaparicions el 2018, una mitjana de 371 al mes, l'1% més que el 2017. El portaveu dels Mossos, Albert Oliva, va explicar ahir que en el 94% dels casos les persones s'han localitzat abans d'un mes, un percentatge similar als anys anteriors.

De les persones desaparegudes l'any passat, el 34% van ser menors d'entre 13 i 17 anys, el 60% dels casos dones, i el 6% van ser majors de 65 anys, el 70% homes. A partir de l'anàlisi del 84% de les persones desaparegudes, es constata que el 58% viuen amb la família, el 52% pateixen algun tipus de malaltia mental i el 70%, 2.568 persones, ja havien desaparegut alguna altra vegada.

Actualment hi ha cinc investigacions obertes en l'àmbit criminal de persones desaparegudes, totes per homicidis amb ocultació posterior de cadàver.

La majoria de les persones es van localitzar al mateix lloc que havien desaparegut i habitualment van retornar de manera voluntària. Pel que fa als retorns voluntaris, el 72% de les persones que van aparèixer ho van fer durant els quatre primers dies, i el 86%, la primera setmana. Per sexes, les dones que van tornar voluntàriament són el 53,5% i els homes, el 43,5%. Per edats, el 58% dels joves d'entre 11 i 20 anys van retornar voluntàriament, mentre que pel que fa a les altres edats no arriba al 40%. El 26% de les desaparicions són a la regió policial metropolitana sud (Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf), el 19% a la regió de Barcelona i el 19% a la regió policial metropolitana nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme). El portaveu va explicar que «el gruix fort» de les desaparicions es produeix a la zona metropolitana.

La Unitat Central de Persones Desaparegudes es va crear el 2010. En el moment de l'obertura d'aquesta unitat hi havia 163 persones pendents de localitzar a Catalunya que encara no s'han localitzat. En el cas de desaparicions antigues es manté un contacte amb les famílies «molt esporàdic» perquè «no hi ha informació», va comentar Oliva.

Els Mossos insisteixen en la importància de presentar la denúncia de manera immediata per tal d'activar els recursos necessaris. Oliva va insistir que en cap cas és cert que la denúncia s'hagi de presentar 24 hores després de la desaparició. Així mateix, és important que quan la persona ha estat localitzada es comuniqui a qualsevol comissaria dels Mossos. Pel que fa a la difusió de fotos, Oliva va indicar que la decisió de difondre la foto sempre és de la família, però va recordar que «és tant important penjar la fotografia com treure-la» quan la persona ha tornat.

El 2014 es va crear l'Oficina d'atenció a les famílies de les persones desaparegudes. L'oficina disposa d'un telèfon de contacte per als familiars (937 137 137) i un correu electrònic ( persones.desaparegudes@gencat.cat).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook