L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont liderarà la candidatura de JxCat a les europees del proper 26 de maig i ha situat els seus fidels a les llistes per al Congrés, on seran cap de cartell els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull i el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, i per a les municipals. Després d'una reunió urgent en la qual JxCat va acordar concórrer amb aquesta marca a les eleccions generals del 28 d'abril i a la doble cita de les municipals i europees del 26 de maig, la consellera Elsa Artadi va revelar que Puigdemont, actualment a Bèlgica, encapçalarà la llista de l'espai postconvergent a les eleccions al Parlament Europeu.

«La millor manera de seguir internacionalitzant el conflicte i que se'ns escolti a Europa, que es vegi la repressió, és que hi hagi una veu lliure de JxCat a Europa, i aquesta veu no pot ser una altra que la de Puigdemont», va destacar Artadi, que deixarà el Govern per secundar la llista de l'exconseller Joaquim Forn, en presó preventiva i jutjat per rebel·lió al Suprem, a les municipals de Barcelona.

Després de setmanes de pugna entre l'entorn de Puigdemont i el del PDeCAT, l'expresident català ha aconseguit situar els seus fidels en els llocs clau de totes les candidatures de JxCat a les eleccions generals, que encapçalarà per Barcelona l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez. Aquest estarà secundat a Barcelona com a número dos per l'actual consellera de Cultura, Laura Borràs, seguida de la diputada al Congrés més afí a les tesis de Puigdemont, Míriam Nogueras, i l'eurodiputat Ramon Tremosa, que cedeix el seu espai a la llista al Parlament europeu a l'expresident.

El pes de Puigdemont a les llistes per a les generals es constata també en els noms elegits per ser cap de cartell a les altres demarcacions catalanes: l'exconseller Jordi Turull serà el candidat per Lleida, el també exconseller Josep Rull per Tarragona i Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de l'expresident, serà l'aspirant per Girona.

Artadi va defensar que, després de setmanes de negociacions a l'espai postconvergent entre el PDeCAT, la Crida i JxCat, s'ha acordat que la marca electoral sigui JxCat i que concorri en totes les cites electorals amb un projecte «transversal» per reflectir l'esperit del referèndum de l'1-O, la declaració d'independència del 27-O i les eleccions autonòmiques del 21-D.

«El nostre projecte és d'equip, no personalista, amb voluntat de seguir ampliant. El nostre projecte no pot ser un altre que defensar els drets i llibertats de Catalunya sense peatges», va destacar. A més a més, Nogueras va dir que JxCat obre una nova etapa amb nous lideratges, amb gent «completament compromesa amb el país».

«Si una cosa fa por a Madrid és aquesta unitat. Quan ha tremolat Madrid? Quan hem anat junts. El que li fa por a l'Estat és que hi hagi un grup que es digui Junts per Catalunya», va destacar.