L'exdirigent d'Unió Democràtica Josep Antoni Duran i Lleida va lamentar ahir que el catalanisme moderat no tingui cabuda en el PDeCAT i va subratllar que li «fa mal personalment» l'exclusió de les llistes electorals dels diputats Carles Campuzano i Jordi Xuclà.

En la presentació del seu llibre El risc de la veritat (Memòria d'una passió política), Duran i Lleida ha afirmat que Catalunya i Espanya necessiten que es recuperi el catalanisme moderat, que en el seu moment va representar Convergència i Unió, i va assegurar que és «compatible» defensar els interessos de Catalunya i fer política a Madrid.

Duran i Lleida va augurar que aquest catalanisme no es recompondrà «fins que les petites formacions polítiques, que existeixen avui de manera fragmentada, no vagin juntes» si bé va admetre que «no hi ha temps per fer això abans de les pròximes eleccions».

L'exlíder d'Unió també es va referir a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, a qui va dir que mai li podrà «perdonar» que acceptés la candidatura de Carles Puigdemont, «lliurant-se a la CUP. Això mai ho podré entendre».

Igualment, es va referir a la crisi catalana com una «crisi oberta» que haurà de decantar-se però, per a això, va considerar que serà imprescindible que «acabi el judici, hi hagi una sentència i es comenci a fer política».

Duran es va referir al procés com «un fracàs col·lectiu», va posar èmfasi que avui no s'està fent política a Catalunya, «s'està abusant i utilitzant els sentiments, uns amb el llaç groc i altres amb el tipus d'expressió». Va assegurar que l'independentisme no és capaç de governar a Catalunya però a més «no vol que es pugui governar Espanya» i «està marcant el ritme de la vida política espanyola».

L'exdirigent d'Unió va recordar que la seva opció sempre va ser el diàleg amb Madrid i si no va funcionar «no va ser per culpa nostra, va ser perquè no hi havia ningú a l'altra banda del telèfon disposat a dialogar». Duran va criticar que hi hagi molta «artilleria política» al Parlament, «molts jocs florals» com, per exemple, «investigar la monarquia. Tot menys el que ens correspondria».

A la pregunta de què espera de les eleccions i si tem la irrupció de partits com Vox, va afirmar que confia que els populismes antieuropeus no aconsegueixin prou suport que els permeti ser una força política de bloqueig.