El Govern espanyol va organitzar ahir a la tarda el seu acte per retre homenatge a les víctimes dels atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid en el 15è aniversari de la tragèdia. A diferència de la resta d'actes que van tenir lloc ahir, organitzats per l'Ajuntament de Madrid, la Comunitat o associacions de víctimes, el de la tarda va ser l'únic organitzat per l'Executiu d'Espanya.

El Govern de l'Estat no celebra cada any un acte propi d'homenatge a les víctimes de l'11-M. Ho va fer l'anterior Executiu de Mariano Rajoy pel 10è aniversari i ho ha fet el gabinet de Pedro Sánchez en aquesta ocasió amb motiu del 15è aniversari. El lloc que es va escollir per a l'homenatge va ser la plaça Daoiz i Velarde, on se situa el poliesportiu municipal que, fins i tot abans de ser inaugurat, es va convertir en el primer hospital de campanya que va atendre les víctimes del tren de rodalies que va esclatar abans d'entrar a l'estació d'Atocha, a l'altura del carrer Téllez.

Presidit pel cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i amb l'assistència dels presidents del Congrés i del Senat, Ana Pastor i Pío García Escudero, la vicepresidenta, Carmen Calvo, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i altres autoritats de l'Estat, l'acte va començar amb l'himne d'Espanya interpretat per la banda de música de la Policia Municipal.

Una veu en off subratllava en el vídeo la necessitat de recordar totes i cadascuna de les 193 víctimes dels atemptats. «No us oblidem», afirmava.

D'altra banda, el president del PP, Pablo Casado, va demanar que es desclassifiqui qualsevol informació sobre l'11 de març i que «s'arribi a la veritat si algú l'oculta o hi intenta comerciar». Al seu parer, les víctimes «mereixen saber tota la veritat».

Així es va pronunciar després d'assistir al parc del Retiro a l'acte solemne en memòria de les víctimes dels atemptats de l'11 de març, al qual van acudir també el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, la candidata a les autonòmiques del PP, Isabel Díaz Ayuso, l'exministra María Dolores de Cospedal, i el líder de Cs, Albert Rivera, entre altres.