12 de març de 2019
12.03.2019

La Junta Electoral obliga a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat

Considera que, com les estelades, són «símbols ideològics o partidistes» i no podran ser en espais públics

11.03.2019 | 23:21
Una pancarta amb un llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

La Junta Electoral Central va donar ahir un termini màxim de 48 hores al president del Govern català, Quim Torra, perquè ordeni la retirada de les banderes estelades i dels llaços grocs que puguin trobar-se als edificis públics dependents de la Generalitat de Catalunya.

Així consta a l'acord que la Junta Electoral va adoptar ahir en resposta a una reclamació presentada per Ciutadans, en la qual aquesta formació protesta per l'exhibició de «símbols ideològics o partidistes en edificis i espais públics».

Després de recordar la «reiterada doctrina sobre l'obligació dels poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals», la Junta Electoral Central asse-nyala que «la igualtat en el sufragi és essencial en la representació democràtica», i per això, la legislació encarrega a l'administració electoral, és a dir, a la mateixa Junta Electoral, l'exigència de preservar-la.

Les llibertats ideològiques i d'expressió són drets fonamentals de les persones, apunta la Junta en la seva resolució, però «no dels governants».

De la mateixa manera, l'autoritat electoral té «declarat» que «el llaç groc i la bandera estelada són símbols partidistes utilitzats per formacions electorals concur-rents a les eleccions».

Per aquesta raó, la junta electoral explica en el seu acord, les «estelades» i els llaços grocs (usat en record dels càrrecs públics en presó preventiva per la declaració d'independència i el referèndum de l'1 d'octubre del 2017) poden ser «legítimament» exhibits pels partits dins la seva propaganda electoral, però no poden mostrar-los els poders públics, que es regeixen pel principi de «neutralitat política».

Així que la Junta requereix al president de la Generalitat de Catalunya que en un termini màxim de 48 hores ordeni la retirada dels esmentats símbols dels edificis que depenen d'aquesta institució.

Per acabar, la Junta Electoral Central recorda que l'acord adoptat ahir és ferm en la via administrativa, i que només hi ha la possibilitat de la interposició d'un recurs a la sala contenciosa administrativa, en concret davant la sala tercera del Tribunal Suprem, dins d'un termini màxim de dos mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook