El jutge que indaga les càrregues de la Policia Nacional a Barcelona per l'1-O ha citat a declarar com a investigats un inspector i dos subinspectors, responsables de l'operatiu desplegat a l'escola Estel de la ciutat, cosa que eleva a 37 el nombre d'agents imputats.

Segons fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona ha citat a declarar aquests tres agents com a investigats el 22 de març. Els tres policies nacionals han estat imputats arran de la decisió de l'Audiència de Barcelona de reobrir la causa que el jutge havia arxivat per les càrregues a l'escola Estel, resolució que va ser recorreguda per l'Ajuntament de la capital catalana, acusació popular en la causa.

En un acte, la secció tercera de l'Audiència va estimar el recurs del consistori, en considerar que la impossibilitat d'identificar als agents actuants per la falta de gravacions en vídeo o de fotografies no és motiu suficient per arxivar el cas.

L'Audiència va ordenar aprofundir en la investigació «no tant per saber quin agent concret va causar quina lesió concreta», sinó «per descobrir les concretes ordres que van ser emeses pels responsables de l'operatiu», que sí que estan identificats. La resolució sosté que «la concreta investigació dels responsables de l'operatiu i de les consignes als agents permetrà a l'Instructor ponderar si l'ús de la força usat o si les ordres donades es van ajustar o no a la situació allà plantejada i així poder concloure si a aquest responsable o responsables poden ser-li imputades les lesions ocasionades».

També estan citats com a investigats tres agents més de la Policia Nacional que van actuar a les escoles Dolors Monserdà, Pau Claris i Mediterrània de Barcelona, les declaracions dels quals van haver de ser ajornades en el seu moment.